Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z budyniową pianką i wiśniami

29 marca, 2019

Kruche ciasto z budyniową pianką i wiśniami w wersji kakaowej. Przepyszne ciasto, które już nie raz gościło na blogu, natomiast w tym przepisie dodałam mąkę krupczatkę oraz zamieniłam budyń na mąkę ziemniaczaną. Ta wersja jest jeszcze lepsza, a pianka jeszcze delikatniejsza.

Kruche ciasto wykonane pół na pół z mąki tortowej i krupczatki jest niesamowicie kruche i wręcz rozpływa się w ustach. Kakaowy smak ciasta podkreślają wiśnie, które sprawiają, że deser ma wyrazisty smak.

Pianka, którą we wcześniejszych przepisach wykonywałam na proszku budyniowym w tym przypadku zamieniłam na samą mąkę ziemniaczaną i to był strzał w dziesiątkę. Jeszcze nigdy pianka nie była taka puszysta i leciutka jak obłoczek.

Na blogu znajdziesz co najmniej kilka przepisów na kruche ciasto z budyniową pianką, ale jeszcze nigdy nie udało mi się uzyskać tak dobrego ciasta.

REKLAMA:

Bez wątpienia jest to najlepszy przepis, który możesz przygotowywać również z innymi owocami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Kruche ciasto z budyniową pianką

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ I WIŚNIAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki *
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła lub margaryny, zimnej
  • 5 żółtek

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

  • 5 białek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 500 g wiśni, świeżych lub mrożonych

 

* mąkę krupczatkę możesz zastąpić zwykłą mąką tortową

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z kakao, cukrem pudrem oraz proszkiem. Następnie dodajemy cukier waniliowy oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy wałeczek, owijamy folią i wkładamy na 1-1,5 godz. do zamrażarki.
Po tym czasie ścieramy połowę ciasta na dno formy, lekko dociskając. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min. Po upieczeniu wyjmujemy na zostawiamy na chwilę do lekkiego wystudzenia.
W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną piankę, następnie wsypujemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca jak na bezę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy w niedużych porcjach przesianą mąkę. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy olej. Gotową piankę wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch układamy wiśnie (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) i ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Wierzch powinien być kruchy i zapieczony.

Kruche ciasto z budyniową pianką Kruche ciasto z budyniową pianką

Kruche ciasto z budyniową pianką

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto super wyszlo. Robiłam z malinami i porzeczkami – fajny przepis i na pewno będę go powtarzać!!

  2. Inezka1990 says:

    Ciasto po wyjsciu z piekarnika wygladalo oblednie, ale po kilku minutach opadlo na niski placek????. Ale smak pyszny.

  3. Zrobiłam, wyszło fajne, może piana nie jest taka wysoka jak u ciebie, ale też nie opadła ???? Tak się bałam o tę pianę, że wiśnie dałam na dół, pod piankę, i też jest spoko

  4. Czy oby napewno przepis na pianę jest w pełni poprawny? :) niczego tam nie brakuje?
    U mnie również piana po upieczeniu stała się max. 1 cm warstwą :( a wszystko było zrobione ok z mojej strony. :)
    Z góry dziękuję za info!

    1. U mnie to samo. Masa z białek po upieczeniu nie przekracza 0,5 cm. Coś brakuje w przepisie…. a tak zachęcały zdjęcia ????????????

    2. Ja dodaję 2 budynie waniliowe bez cukru ( 2 x po 40g ) zamiast mąki ziemniaczanej i długo ubijam po dodaniu cukru, a oleju 1/2 szklanki, zawsze wychodzi.

  5. Alekumofficial says:

    Wygląda pięknie ???? czy można dodać wiśnie z syropu? Czy takie opadną w piance?

    1. Ilovebake says:

      można :)

  6. Ciasto bardzo dobre ale u mnie ta pianką nie wyszła taka wysoka .co mogłam zrobić nie tak?

    1. Ilovebake says:

      może białka nie były dobrze ubite na sztywno?

    2. wydaje mi się że były dobrze ubite ale po dodaniu oleju trochę zrobiły się rzadsze.ale ciasto bardzo dobre będę próbować jeszcze raz, dziękuję i pozdrawiam

    3. Ilovebake says:

      To normalne, że po dodaniu oleju troszkę opadają :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij