Jabłecznik straciatella to pyszne ciasto jesienne z dużą ilością jabłek. Leciutkie ciasto na biszkopcie i kremem śmietankowym z tartą czekoladą.
Warstwa jabłkowa to połączenie owoców pokrojonych w kostkę, cynamonu i galaretki cytrynowej. Pyszna, lekko kwaśna i orzeźwiająca warstwa pomiędzy puszystym biszkoptem.
Całość przykryta kremem śmietankowym na bazie kremówki i serka mascarpone. Do środka możemy dodać posypkę czekoladową lub zetrzeć na tarce deserową lub gorzką czekoladę. Każda wersja będzie równie smaczna.
Jabłecznik straciatella w sezonie na jabłka to ciekawy pomysł na niebanalne ciasto, które będzie doskonałym dopełnieniem rodzinnych spotkań lub uroczystości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
JABŁECZNIK STRACIATELLA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki maki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:
- 1 kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 galaretki cytrynowe
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM STRACIATELLA:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki posypki czekoladowej lub 100 g startej deserowej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
24×24
lub
nieco
większą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
przesianą
mąkę
z
proszkiem
i
delikatnie
mieszamy
do
połączenia.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Jabłka
obieramy
i
kroimy
w
kosteczkę
i
skrapiamy
sokiem
z
cytryny.
Przekładamy
do
rondelka,
dodajemy
cynamon
oraz
wodę
i
dusimy
przez
około
5-10
min,
aż
lekko
zmiękną.
Zdejmujemy
z
ognia
i
dodajemy
galaretki.
Dokładnie
mieszamy,
studzimy
i
wykładamy
na
biszkopt
jak
masa
będzie
tężejąca.
Przykrywamy
drugim
blatem
ciasta.
Kremówkę
razem
z
mascarpone
miksujemy
na
gęsty
krem,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
posypkę
lub
startą
czekoladę.
Gotowy
krem
wykładamy
na
ciasto,
przykrywamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin.
Komentarze
Ale w czym mamy mieszać rozpuści się w 1/2 szklance wody?
Powinna się rozpuscic w goracych jablkach
Witam ..nie bardzo rozumiem ! czyli jabłka dodajemy do proszku z galaretki a nie do rozpuszczonej ugotowanej?
Do jablek dodajemy proszek z galaretki i mieszamy do rozpuszczenia