Jabłecznik straciatella to pyszne ciasto jesienne z dużą ilością jabłek. Leciutkie ciasto na biszkopcie i kremem śmietankowym z tartą czekoladą.
Warstwa jabłkowa to połączenie owoców pokrojonych w kostkę, cynamonu i galaretki cytrynowej. Pyszna, lekko kwaśna i orzeźwiająca warstwa pomiędzy puszystym biszkoptem.
Całość przykryta kremem śmietankowym na bazie kremówki i serka mascarpone. Do środka możemy dodać posypkę czekoladową lub zetrzeć na tarce deserową lub gorzką czekoladę. Każda wersja będzie równie smaczna.
Jabłecznik straciatella w sezonie na jabłka to ciekawy pomysł na niebanalne ciasto, które będzie doskonałym dopełnieniem rodzinnych spotkań lub uroczystości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
JABŁECZNIK STRACIATELLA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki maki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:
- 1 kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 galaretki cytrynowe
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM STRACIATELLA:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki posypki czekoladowej lub 100 g startej deserowej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondelka, dodajemy cynamon oraz wodę i dusimy przez około 5-10 min, aż lekko zmiękną. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki. Dokładnie mieszamy, studzimy i wykładamy na biszkopt jak masa będzie tężejąca. Przykrywamy drugim blatem ciasta.
Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz posypkę lub startą czekoladę. Gotowy krem wykładamy na ciasto, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Waga jabłek (1kg) przed czy po obraniu?
Przed obraniem :)
Ciasto pyszne,właśnie dzisiaj mamy do kawy. Po raz pierwszy upieklam na Dzień Babci dla wnuków i wszystkim bardzo smakowało. Teraz to jest mój nr 1 na niedzielę.
Ale w czym mamy mieszać rozpuści się w 1/2 szklance wody?
Powinna się rozpuscic w goracych jablkach
Witam ..nie bardzo rozumiem ! czyli jabłka dodajemy do proszku z galaretki a nie do rozpuszczonej ugotowanej?
Do jablek dodajemy proszek z galaretki i mieszamy do rozpuszczenia :)
Dlaczego nie chce mi zastygnąć galaretka? Cały czas jest płynna…
Wystarczy zwiekszyc o 1/3 :)
Ciasto wyszło pyszne , wszystkim domownikom smakowało ???? Na pewno nie raz pojawi sie na naszym stole.
Galaretka zastygnie po włożeniu masy jabłkowej do lodówki
Czy galaretki dodajemy do jabłek już rozpuszczone w odpowiedniej ilości wody?
Nie, dodajemy proszek.
Czy ten proszek galaretki się jakoś rozpuści?
tak dodany do goracej masy z jablek się rozpusci :)
Ciasto pyszne!
Super :)