Ciasto czekoladowe z coca-colą to niezwykle lekkie, wilgotne i mocno kakaowe ciasto. Bardzo proste w wykonaniu, które w swoim przepisie ma dosłownie kilka składników.
Dzięki dodaniu do środka coca-coli lub pepsi ciasto zyskuje na leciutkiej jak puszek konsystencji i wręcz rozpływa się w ustach.
Ciasto jest wilgotne dzięki dodaniu roztopionego masła i kwaśnej śmietany. Możesz je przechowywać nawet kilka dni i nie będzie suche.
Ciasto czekoladowe z coca-colą to moje nowe odkrycie, które łączy mega intensywny kakaowy smak z delikatnością jak w biszkopcie. Całość polana polewą czekoladową, która tylko wzmacnia smak ciasta. Kilka chwil i mamy gotowe pyszne ciasto.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE Z COCA-COLĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 280 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka coca-coli (pepsi)
- 1 1/3 szklanki cukru
- 75 g kakao
- 2 jajka, temp. pokojowa
- 140 ml śmietany kwaśnej 18%, temp. pokojowa
- 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu waniliowego
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 24×24 cm lub tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (kaszką manną).
Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem. Masło razem z coca-colą, cukrem i wanilią przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesiane kakao, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jajka miksujemy razem ze śmietaną i dodajemy do masy kakaowej. Na koniec dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia. Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i zostawiamy do stężenia.
Witam, czy może mi pani napisac ile to będzie łyżek kakao 75gram? dziękuję za szybką odpowiedź pozdrawiam Magdalena
Ok. 10 lyzek :)
A czy śmietanę można zastąpić śmietanką sojową?
Niestety nie robiłam nigdy na mleku sojowym.
Czyli jak piec? Z termoobiegiem?
Góra – dół bez termoobiegu
Czy to ciasto można piec w blaszce keksówce?
tak :)
W moim poprzednim komentarzu w miejscu uśmiechów wyświetliły się znaki zapytania. Ciasto pyszne. Jeszcze raz dziękuję i polecam :)
Witam serdecznie ????????
Właśnie zrobiłam pierwszy raz ???? i prawie już go nie ma . Pyszne, łatwe w wykonaniu. Polecam! I dziękuję bardzo za przepis ????
Może głupie pytanie ale jaka to jest ta kwaśna śmietana??? Taka gęsta w kubeczku?
Tak taka o zawartości tłuszczu 18‰
Dziękuję :)
Zrobiłam to ciasto, jest smaczne i bez polewy.
W ramach ograniczania kalorii zrezygnowałam z polewy ;-) Dziękuję za przepis :-)
Czy piec z termoobiegiem czy góra dol
Tak :)
Dzień dobry,
Czy to ciasto nada się aby zastąpić nim biszkopt w tradycyjnym torcie?
Czy raczej przekrojenie go na blaty i przełożenie kremem nie będzie realne ?
Z góry dziękuję za odpowiedz,
Pozdawiam.
Można, ale wydaje mi się, że mimo wszystko biszkopt lepiej pasuje do tortu :)
Ktore ciasto wychodzi bardziej wilgotne z coca-cola czy meksykanskie z cukinia ?
oba są równie smaczne :)
A można na wierzch ułożyć owoce ? Śliwki np?
W tym cieście nie za bardzo, ponieważ jest zbyt płynne.
robie podobne tylko składniki mieszam jak na muffiny, czyli suche osobno i mokre osobno i na koniec łącze. Jako ostatnia dochodzi Coca cola, zeby sie nie wygazowała
Najlepsze ciasto. Pycha. Wczoraj zrobiłem
Ja ciągle robię czekoladowe z cukinią :-) Muszę spróbować z pepsi :-)
W jakich proporcjach można zastąpić sodę proszkiem do pieczenia?
Możesz dodać pół na pół :)