Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z coca-colą

4 października, 2019

Ciasto czekoladowe z coca-colą to niezwykle lekkie, wilgotne i mocno kakaowe ciasto. Bardzo proste w wykonaniu, które w swoim przepisie ma dosłownie kilka składników.

Dzięki dodaniu do środka coca-coli lub pepsi ciasto zyskuje na leciutkiej jak puszek konsystencji i wręcz rozpływa się w ustach.

Ciasto jest wilgotne dzięki dodaniu roztopionego masła i kwaśnej śmietany. Możesz je przechowywać nawet kilka dni i nie będzie suche.

Ciasto czekoladowe z coca-colą to moje nowe odkrycie, które łączy mega intensywny kakaowy smak z delikatnością jak w biszkopcie. Całość polana polewą czekoladową, która tylko wzmacnia smak ciasta. Kilka chwil i mamy gotowe pyszne ciasto.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z COCA-COLĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 280 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka coca-coli (pepsi)
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 75 g kakao
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 140 ml śmietany kwaśnej 18%, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu waniliowego

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 24×24 cm lub tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (kaszką manną).
Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem. Masło razem z coca-colą, cukrem i wanilią przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesiane kakao, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jajka miksujemy razem ze śmietaną i dodajemy do masy kakaowej. Na koniec dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia. Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i zostawiamy do stężenia.

ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A czy śmietanę można zastąpić śmietanką sojową?

    1. aneta Autor says:

      Niestety nie robiłam nigdy na mleku sojowym.

  2. Czyli jak piec? Z termoobiegiem?

    1. aneta Autor says:

      Góra – dół bez termoobiegu

  3. Czy to ciasto można piec w blaszce keksówce?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  4. W moim poprzednim komentarzu w miejscu uśmiechów wyświetliły się znaki zapytania. Ciasto pyszne. Jeszcze raz dziękuję i polecam :)

  5. Witam serdecznie ????????
    Właśnie zrobiłam pierwszy raz ???? i prawie już go nie ma . Pyszne, łatwe w wykonaniu. Polecam! I dziękuję bardzo za przepis ????

  6. Może głupie pytanie ale jaka to jest ta kwaśna śmietana??? Taka gęsta w kubeczku?

    1. aneta Autor says:

      Tak taka o zawartości tłuszczu 18‰

    2. Dziękuję :)

  7. Zrobiłam to ciasto, jest smaczne i bez polewy.
    W ramach ograniczania kalorii zrezygnowałam z polewy ;-) Dziękuję za przepis :-)

  8. Czy piec z termoobiegiem czy góra dol

    1. Tak :)

  9. Dzień dobry,
    Czy to ciasto nada się aby zastąpić nim biszkopt w tradycyjnym torcie?
    Czy raczej przekrojenie go na blaty i przełożenie kremem nie będzie realne ?
    Z góry dziękuję za odpowiedz,
    Pozdawiam.

    1. Można, ale wydaje mi się, że mimo wszystko biszkopt lepiej pasuje do tortu :)

  10. Ktore ciasto wychodzi bardziej wilgotne z coca-cola czy meksykanskie z cukinia ?

    1. oba są równie smaczne :)

  11. A można na wierzch ułożyć owoce ? Śliwki np?

    1. W tym cieście nie za bardzo, ponieważ jest zbyt płynne.

  12. robie podobne tylko składniki mieszam jak na muffiny, czyli suche osobno i mokre osobno i na koniec łącze. Jako ostatnia dochodzi Coca cola, zeby sie nie wygazowała

  13. Najlepsze ciasto. Pycha. Wczoraj zrobiłem

  14. Ja ciągle robię czekoladowe z cukinią :-) Muszę spróbować z pepsi :-)

  15. W jakich proporcjach można zastąpić sodę proszkiem do pieczenia?

    1. Możesz dodać pół na pół :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x