Bananowe placki z 3 składników to najprostszy przepis na placuszki jaki znam. Bardzo puszyste, leciutkie i słodkie dzięki dojrzałym bananom.
Placuszki bananowe możesz wykonać na dwa sposoby: z ubitymi białkami lub po prostu dodając całe jajka. Dodając ubite białka placuszki zyskują niesamowicie lekką konsystencję i są wręcz jak puszek. Natomiast z dodatkiem całych jajek bardziej treściwie i cięższe.
Dodając mocno dojrzałe banany nie trzeba placuszków dosładzać, ponieważ owoce są już na tyle słodziutkie.
Z tej porcji usmażysz jeden większy talerz placuszków, które znikną w mgnieniu oka.
Bananowe placki z 3 składników to doskonały pomysł na szybkie śniadanie lub kolację z dostępnych składników, które w większości mamy w domu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki.
BANANOWE PLACKI Z 3 SKŁADNIKÓW
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz
- 2 banany, najlepiej mocno dojrzałe
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki np. pszennej, owsianej
Banany mocno dojrzałe razem z żółtkami rozdrabniamy widelcem. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Białka miksujemy na sztywną piankę. Dodajemy do masy bananowej i delikatnie mieszamy. Na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (można smażyć na suchej) wykładamy po 1- 1,5 łyżki masy i smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku kuchennym i podajemy samodzielnie lub oprószone cukrem pudrem.
Placuszki można wykonać również mieszając wszystkie składniki (bez ubijania białek) i smażąc na złoty kolor z odrobiną tłuszczu lub bez.
Placuszki są w środku trochę surowe, a robią się strasznie czarne z zewnątrz. Co mam zrobić?
Prawdopodobnie zbyt mocno nagrzana patelnia :)
Placuszki palce lizać ????????
Placuszki są przepyszne :-)
Pyszne! Mega lekkie. Żałuję, że zrobilam pół porcji.
U mnie wersja na oleju kokosowym.
Zrobiłam właśnie na kolację, pycha!
Hej, wszystko pieknie i ladnie, ale mam wrazenie ze w srodku sa surowe, moze dlatego ze takie puszyste i soczyste przez banan?
Czy mogę użyć mąki orkiszowej?
Tak
Placki opadły po usmażeniu i zrobiły się płaskie. Wymieszałam z pianą z białek. Co zrobiłam nie tak?
Może do masy dodaj następnym razem troszkę więcej mąki
Bardzo fajne i bez proszku.
Pyszne, leciutkie, właśnie przed chwilą zjadłam na śniadanie
Mam dziś u siebie wnuków, więc zabieram się do roboty.
Pozdrawiam