Ciasto z cukinii i jabłek idealne na początek jesiennej aury. Słodkie, wilgotne z dużą ilością dodatków. Do przygotowania w kilka chwil.
Ciasto łączy w sobie słodycz oraz zdrowe składniki. Dodatek cukinii jest zupełnie nie wyczuwalny, fajnie wzbogaca smak i nadaje wilgotności.
Jabłka w połączeniu z cynamonem nadają cudownego aromatu i pięknie wypełniają cały dom jeszcze długo po pieczeniu.
Ciasto z cukinii i jabłek to nie tylko bardzo dobre ciasto, ale także łączenie zdrowych składników. Idealna ciasto dla dzieci, ale także dla wszystkich, którzy są na diecie.
W tym przepisie nie używasz miksera.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z cukinią.
CIASTO Z CUKINII I JABŁEK
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 85 g masła, zimnego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
DODATKOWO:
- 1 szklanka startej cukinii
- 1 szklanka pokrojonych jabłek
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Jabłka pokrojone w kosteczkę przekładamy do rondelka i dusimy przez około 5 minut, zostawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, cynamonem. Dodajemy cukier oraz sól. W oddzielnej misce mieszamy razem olej, mleko, ekstrakt oraz jajka. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy cukinię (odsączoną z nadmiaru soku) oraz jabłka. Delikatnie mieszamy całość. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. około 20 x 10 cm. Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 55-60 min. do tzw suchego patyczka.
Ciekawe czy wyszłoby z mąką kokosową :) glutenu niestety nie trawię
Wygląda pysznie!