Przepyszny tort bezowy z kremem czekoladowym i malinami. Mnóstwo czekolady, bardzo słodka beza i do tego świeże maliny. Idealny tort na przeróżne okazje.
Białka do bezy powinny być w temp. pokojowej. Łatwiej je wtedy miksować i szybciej beza staje gęsta.
Beza w środku powinna być wilgotna i piankowa, natomiast na zewnątrz tworzyć chrupiący pancerz.
Krem jest mocno czekoladowy, gęsty o kremowej konsystencji. Idealnie współgra z bezą i malinami.
Tort bezowy najlepiej wykonać „na ostatnią chwilę”. Beza nie lubi zbyt długiego przechowywania razem z kremem.
Jedno z moich ulubionych połączeń: beza, czekolada, maliny.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezę.
TORT BEZOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM I MALINAMI
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 6 białek, temp. pokojowa
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- ok. 250 g malin
- 2 łyżki wiórków kokosowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny.
Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia obrysowujemy np. talerz o średnicy około 22-24 cm. I oprószamy wiórkami. Wykładamy pół na pół na papier bezę i lekko wyrównujemy tworząc blaty. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 140 C i po włożeniu od razu zmniejszamy do 100 C z termoobiegiem i pieczemy przez około 1,5-2 godz. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Do rondelka wkładamy połamaną czekoladę razem ze 100 ml kremówki. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia. Zostawiamy do przestudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz za pomocą szpatułki lub łyżki mieszamy z czekoladą.
Jeden blat bezowy delikatnie odrywamy od papieru i układamy na talerzu, wykładamy połowę kremu i malin. Identycznie postępujemy z drugim blatem.