Owsiane ciastka z dyni bez użycia mąki pszennej. Pyszne, zdrowe z dodatkiem puree z dyni. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Idealne na śniadanie.
Ciasteczka wykonujemy na bazie puree z dyni, które w bardzo prosty sposób wykonasz u siebie w domu. TUTAJ znajdziesz sposób wykonania.
Ciasteczka z dodatkiem najlepszych składników: miodu, oleju kokosowego, płatków owsianych oraz przypraw: cynamonu i imbiru.
Składniki mieszamy ze sobą i formujemy ciasteczka.
Idealna ciastka na jesienne chłody i przeziębienia. Dzięki zawartym składnikom działają korzystnie na naszą odporność.
Owsiane ciastka z dyni możesz przygotować dla dziecka do szkoły, do pracy na śniadanie lub po prostu upiec jako zdrową przekąskę do herbaty.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z dynią.
OWSIANE CIASTKA Z DYNI
SKŁADNIKI NA CIASTKA:
- 170 g puree z dyni
- 115 g miodu
- 56 g oleju kokosowego, roztopionego
- 1 jajko, duże
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki imbiru, zmielonego
- 95 g płatków owsianych, górskich
- 95 g płatków owsianych, błyskawicznych
- 26 g ziaren słonecznika
- 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki chipsów czekoladowych
- szczypta soli
*1 szklanka o pojemności 250 ml.
Puree z dyni mieszamy razem z olejem kokosowym, miodem, jajkiem, wanilią i przyprawami. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe co jakiś czas zwilżając dłonie wodą, aby ciasto się nie przyklejało. Lekko je spłaszczamy dłonią. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-17 min. Zostawiamy do wystudzenia i dopiero zdejmujemy z papieru, wkładamy do szczelnego pojemniczka.