Ciasto dyniowe z nutellą o mocno aromatycznym zapachu korzennym. Wilgotne, dosyć ciężkie i mega smaczne ciasto z pięknym kolorem dyniowym. Doskonałe na jesienne wieczory.
TUTAJ znajdziesz przepis na wykonanie domowego puree z dyni, które jest potrzebne do przygotowania ciasta. Puree jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Dynia przepięknie zabarwia ciasto na intensywnie pomarańczowy kolor, ale nie jest wyczuwalna w cieście. Nadaje mu większej wilgotności przez co ciasto spokojnie przetrwa nawet tydzień i będzie nadal smaczne.
Nutella i czekolada nadaje słodyczy i doskonale pasuje do dyni.
Ciasto dyniowe z nutellą to doskonały przepis na wykorzystanie dyni w sezonie. Cudownie smakuje i jeszcze lepiej pachnie cały dom podczas pieczenia. Jednen z moich faworytów tej jesieni.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z dynią.
CIASTO DYNIOWE Z NUTELLĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki goździków, mielonych
- 2 jajka
- 1 szklanka puree z dyni
- 110 g masła, roztopionego
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1/2 szklanki czekoladowych chipsów tzw. kropelek
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 3 łyżki nutelli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, cynamonem, gałką i goździkami. W oddzielnej miseczce mieszamy mokre składniki razem z sola. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia. Na koniec łączymy z chipsami czekoladowymi.
Nutellę lekko podgrzewamy. Formę o wym. 10 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy do foremki i wykładamy połowę nutelli. Przykrywamy drugą połową ciasta i na wierzchu smarujemy pozostałą nutellą. Nożykiem lekko robimy w cieście zawijaski. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka.
Wczoraj upiekłam i niestety nie mogę się zgodzić z opinią,że ciasto przetrwa tydzień…dziś nie było po nim śladu,na ciepło smakowało wybornie!!! małolat zachwycony smakiem:)
Bardzo się ciesze :)
Zrobiłam:-) Pycha! Uwielbiam gałkę, a tu ją czuć.Wspaniałe jesienne, wilgotne i mięciutkie ciasto!
Dziękuję :)
Mogę pokombinować z cukrem? ksylitol lub trzcinowy ? a mąki trochę wymienić na ryżową? :)
Myślę, że trzcinowy będzie ok :)