Babka drożdżowa w Wielkanoc to nie tylko królowa stołu, ale także tradycja. Przepyszna,wilgotna i puszysta jak chmurka i co ważne bardzo prosta. Polana zabarwionym lukrem nadaje wiosennego klimatu i będzie piękną ozdobą przy świątecznym stole.
Babka drożdżowa, który jest bardzo delikatna musi zawierać dużą ilość żółtek zmiksowaną na puszysty kogel-mogel. Drożdży możesz użyć świeżych bądź suszonych. Ważnym składnikiem ciasta jest również tłuszcz. Dodajemy masło oraz olej, który na dłużej zatrzyma wilgoć w cieście. Babka na drugi dzień nie będzie wysuszona i twarda.
Lukier możesz przygotować w sposób tradycyjny lub użyć barwnika i zabarwic na różowy kolor. Jeśli nie masz barwnika spożywczego możesz dodać sok malinowy lub wiśniowy. Lukier możesz zamiast białek przygotować tylko na cukrze pudrze z wodą, cytryną i barwnikiem.
Babka drożdżowa wielkanocna w moim domu jest co roku w każde święta i czekam na nią zaraz obok babki piaskowej.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na babki wielkanocne.
BABKA DROŻDŻOWA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki tortowej
- 40 g drożdży świeżych lub 20 g suchych
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z ziarenkami wanilii lub waniliowy
- 6 żółtek, temp. pokojowa
- 1 szklanka mleka, ciepłego
- 100 g masła, roztopionego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 garść sparzonych i osuszonych wcześniej rodzynek
- 50 ml rumu (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 2 białka
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka kropel barwnika spożywczego lub sok malinowy
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jeśli wykonujesz babkę na świeżych drożdżach przygotuj wcześniej zaczyn (składniki odejmij z wymienionych wcześniej): świeże drożdże mieszamy razem z 1/3 szklanki mleka, łyżką cukru pudru oraz 1/3 szklanki maki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15 min. Wyrośnięty zaczyn jest gotowy do ciasta.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Żółtka miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodajemy do mąki razem z suchymi drożdżami lub zaczynem. Wlewamy ciepłe mleko (nie gorące) i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Następnie zaczynamy wyrabianie dodając małymi porcjami roztopione i lekko ciepłe masło oraz olej (powinno to trwać około 15-20 min). Na koniec dodajemy rum, rodzynki oraz skórkę z cytryny i jeszcze chwilę wyrabiamy. Miskę z ciastem owijamy folią spożywcza i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godz do podwojenia objętości. Formę na babkę o wymiarach min. 26 cm średnicy smarujemy dokładnie masłem. Napuszone ciasto chwilę wyrabiamy i formujemy wałek, który wkładamy do formy łącząc końce. Ponownie owijamy folią i zostawiamy na około 20-30 min. do napuszenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-40 min. do zarumienienia i suchego patyczka. Ostudzoną powoli wyciągamy z formy.
Białka miksujemy na najniższych obrotach miksera razem z przesianym cukrem pudrem. Lukier powinien być biały i dosyć gęsty. Na koniec łączymy z barwnikiem lub sokiem. Im dodasz więcej barwnika tym uzyskasz intensywniejszy kolor.