Babka drożdżowa w Wielkanoc to nie tylko królowa stołu, ale także tradycja. Przepyszna,wilgotna i puszysta jak chmurka i co ważne bardzo prosta. Polana zabarwionym lukrem nadaje wiosennego klimatu i będzie piękną ozdobą przy świątecznym stole.
Babka drożdżowa, który jest bardzo delikatna musi zawierać dużą ilość żółtek zmiksowaną na puszysty kogel-mogel. Drożdży możesz użyć świeżych bądź suszonych. Ważnym składnikiem ciasta jest również tłuszcz. Dodajemy masło oraz olej, który na dłużej zatrzyma wilgoć w cieście. Babka na drugi dzień nie będzie wysuszona i twarda.
Lukier możesz przygotować w sposób tradycyjny lub użyć barwnika i zabarwic na różowy kolor. Jeśli nie masz barwnika spożywczego możesz dodać sok malinowy lub wiśniowy. Lukier możesz zamiast białek przygotować tylko na cukrze pudrze z wodą, cytryną i barwnikiem.
Babka drożdżowa wielkanocna w moim domu jest co roku w każde święta i czekam na nią zaraz obok babki piaskowej.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na babki wielkanocne.
BABKA DROŻDŻOWA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki tortowej
- 40 g drożdży świeżych lub 20 g suchych
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z ziarenkami wanilii lub waniliowy
- 6 żółtek, temp. pokojowa
- 1 szklanka mleka, ciepłego
- 100 g masła, roztopionego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 garść sparzonych i osuszonych wcześniej rodzynek
- 50 ml rumu (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 2 białka
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka kropel barwnika spożywczego lub sok malinowy
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jeśli wykonujesz babkę na świeżych drożdżach przygotuj wcześniej zaczyn (składniki odejmij z wymienionych wcześniej): świeże drożdże mieszamy razem z 1/3 szklanki mleka, łyżką cukru pudru oraz 1/3 szklanki maki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15 min. Wyrośnięty zaczyn jest gotowy do ciasta.
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miski.
Żółtka
miksujemy
razem
z
przesianym
cukrem
pudrem
oraz
cukrem
waniliowym
na
jasną
i
puszystą
masę.
Dodajemy
do
mąki
razem
z
suchymi
drożdżami
lub
zaczynem.
Wlewamy
ciepłe
mleko
(nie
gorące)
i
mieszamy
najlepiej
drewnianą
łyżką.
Następnie
zaczynamy
wyrabianie
dodając
małymi
porcjami
roztopione
i
lekko
ciepłe
masło
oraz
olej
(powinno
to
trwać
około
15-20
min).
Na
koniec
dodajemy
rum,
rodzynki
oraz
skórkę
z
cytryny
i
jeszcze
chwilę
wyrabiamy.
Miskę
z
ciastem
owijamy
folią
spożywcza
i
zostawiamy
w
ciepłym
miejscu
na
około
1-1,5
godz
do
podwojenia
objętości.
Formę
na
babkę
o
wymiarach
min.
26
cm
średnicy
smarujemy
dokładnie
masłem.
Napuszone
ciasto
chwilę
wyrabiamy
i
formujemy
wałek,
który
wkładamy
do
formy
łącząc
końce.
Ponownie
owijamy
folią
i
zostawiamy
na
około
20-30
min.
do
napuszenia.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
30-40
min.
do
zarumienienia
i
suchego
patyczka.
Ostudzoną
powoli
wyciągamy
z
formy.
Białka
miksujemy
na
najniższych
obrotach
miksera
razem
z
przesianym
cukrem
pudrem.
Lukier
powinien
być
biały
i
dosyć
gęsty.
Na
koniec
łączymy
z
barwnikiem
lub
sokiem.
Im
dodasz
więcej
barwnika
tym
uzyskasz
intensywniejszy
kolor.
Komentarze