Proste ciasto jogurtowe z malinami kto próbował ten wie, jakie jest pyszne, wilgotne i pulchne. Korzystajmy ile możemy w letnim okresie i pieczmy jak najwięcej ciast z owocami, ustępując ciężkim kremowym przekładańcom.
PROSTE CIASTO JOGURTOWE Z MALINAMI
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki malin
- 2 łyżki cukru waniliowego
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Odmierzamy 2 łyżki mąki i obsypujemy nimi maliny. W oddzielnej miseczce miksujemy na jasną, puszystą masę jajka z cukrami. Następnie powoli dodajemy jogurt, olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Blaszkę do pieczenia ( w oryginalnym przepisie 22 x 33 cm ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszką manną. Ciasto wylewamy do formy na wierzch układamy maliny. Pieczemy w temp. 180 C przez 45-50 min, do suchego patyczka. Smacznego.
Komentarze
Mam dylemat szklanka to 200 czy 250?
250 ml
Dziękuję, siedział w piekarniku jakąś godzinkę, dzieciaki już się doczekać nie mogą… Pięknie wygląda i pięknie pachnie. Zajrzałam jednak do innego przepisu i zrobiłam na 3 jajka wszystko w ilości na kubeczek jogurtu 200ml… Ciasto trochę gęste wyszło, ale chyba dałam radę.