Proste ciasto jogurtowe z malinami kto próbował ten wie, jakie jest pyszne, wilgotne i pulchne. Korzystajmy ile możemy w letnim okresie i pieczmy jak najwięcej ciast z owocami, ustępując ciężkim kremowym przekładańcom.
PROSTE CIASTO JOGURTOWE Z MALINAMI
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki malin
- 2 łyżki cukru waniliowego
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Odmierzamy 2 łyżki mąki i obsypujemy nimi maliny. W oddzielnej miseczce miksujemy na jasną, puszystą masę jajka z cukrami. Następnie powoli dodajemy jogurt, olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Blaszkę do pieczenia ( w oryginalnym przepisie 22 x 33 cm ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszką manną. Ciasto wylewamy do formy na wierzch układamy maliny. Pieczemy w temp. 180 C przez 45-50 min, do suchego patyczka. Smacznego.
Mam dylemat szklanka to 200 czy 250? ;)
250 ml
Dziękuję, siedział w piekarniku jakąś godzinkę, dzieciaki już się doczekać nie mogą… Pięknie wygląda i pięknie pachnie. Zajrzałam jednak do innego przepisu i zrobiłam na 3 jajka wszystko w ilości na kubeczek jogurtu 200ml… Ciasto trochę gęste wyszło, ale chyba dałam radę.
Po dodaniu maki miksować czy mieszać drewniana łyżką?
Możesz zmiksować na najniższych obrotach lub wymieszać drewniana łyżką :)
A czy maliny mogą być mrożone? Czy układać je na cieście rozmrożone? Pozdrawiam!
Układaj je najlepiej jeszcze zamrożone :)
ciasto wysmienite , piekłam juz wiele razy i za kazdym razem wyrasta i jest pyszne , ilosc cukru wystarcajaca ma byc slodkie i yakie włąsnie jest . dziekuje i polecam :)
Piekłam już kilkakrotnie i ja i koleżanka, której poleciłam przepis. Wychodzi świetne. Dziękuję i polecam przepis!
Wyszedł mi zakalec, chociaż piekłam 10 minut dłużej niż w przepisie. :( A 1 i 3/4 szklanki cukry to zdecydowanie za dużo, był strasznie słodki (tak, próbowałam tego zakalca).
1 i 3/4 szklanki cukru ?! przesada… dałam 3/4 szklanki cukru i było wystarczająco, pozdrawiam
Właśnie się piecze. super konsystencja ciasta więc powinno ładnie urosnąć :) bardzo fajny przepis!
Czy białko oddzielamy, ubijamy na pianę i potem dadajemy żółtka i cukier czy wszystko razem?
Wszystko razem na puszysta i jasna mase
Zrobiłam dziś. Jeszcze dochodzi w piekarnik, ale wygląda smakowicie:)
Beznadziejny przepis. Piekłam ciasto ponad 2h (!!) i nadal był zakalec..beznadzieja, zmarnowałam aby czas i pieniądze, a chciałam szybko…nigdy nie skorzystam z przepisów z internetu.
Pani się nie wyszło, a innym się udało i chwalą; Może warto się nie zrażać :) pozdrawiam
Przykre jak ktoś nie ogarnia takiego prostego przepisu.????????????????