Znajdź swój przepis

Proste ciasto jogurtowe z malinami

2 lipca, 2012

Proste ciasto jogurtowe z malinami kto próbował ten wie, jakie jest pyszne, wilgotne i pulchne. Korzystajmy ile możemy w letnim okresie i pieczmy jak najwięcej ciast z owocami, ustępując ciężkim kremowym przekładańcom.

PROSTE CIASTO JOGURTOWE Z MALINAMI

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki malin
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Odmierzamy 2 łyżki mąki i obsypujemy nimi maliny. W oddzielnej miseczce miksujemy na jasną, puszystą masę jajka z cukrami. Następnie powoli dodajemy jogurt, olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Blaszkę do pieczenia ( w oryginalnym przepisie 22 x 33 cm ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszką manną. Ciasto wylewamy do formy na wierzch układamy maliny. Pieczemy w temp. 180 C przez 45-50 min, do suchego patyczka. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Mam dylemat szklanka to 200 czy 250? ;)

    1. aneta Autor says:

      250 ml

    2. Dziękuję, siedział w piekarniku jakąś godzinkę, dzieciaki już się doczekać nie mogą… Pięknie wygląda i pięknie pachnie. Zajrzałam jednak do innego przepisu i zrobiłam na 3 jajka wszystko w ilości na kubeczek jogurtu 200ml… Ciasto trochę gęste wyszło, ale chyba dałam radę.

  2. Po dodaniu maki miksować czy mieszać drewniana łyżką?

    1. Możesz zmiksować na najniższych obrotach lub wymieszać drewniana łyżką :)

  3. A czy maliny mogą być mrożone? Czy układać je na cieście rozmrożone? Pozdrawiam!

    1. Układaj je najlepiej jeszcze zamrożone :)

  4. ciasto wysmienite , piekłam juz wiele razy i za kazdym razem wyrasta i jest pyszne , ilosc cukru wystarcajaca ma byc slodkie i yakie włąsnie jest . dziekuje i polecam :)

  5. Piekłam już kilkakrotnie i ja i koleżanka, której poleciłam przepis. Wychodzi świetne. Dziękuję i polecam przepis!

  6. Wyszedł mi zakalec, chociaż piekłam 10 minut dłużej niż w przepisie. :( A 1 i 3/4 szklanki cukry to zdecydowanie za dużo, był strasznie słodki (tak, próbowałam tego zakalca).

  7. 1 i 3/4 szklanki cukru ?! przesada… dałam 3/4 szklanki cukru i było wystarczająco, pozdrawiam

  8. Właśnie się piecze. super konsystencja ciasta więc powinno ładnie urosnąć :) bardzo fajny przepis!

  9. Czy białko oddzielamy, ubijamy na pianę i potem dadajemy żółtka i cukier czy wszystko razem?

    1. Ilovebake says:

      Wszystko razem na puszysta i jasna mase

  10. Jagodziaanka says:

    Zrobiłam dziś. Jeszcze dochodzi w piekarnik, ale wygląda smakowicie:)

  11. Beznadziejny przepis. Piekłam ciasto ponad 2h (!!) i nadal był zakalec..beznadzieja, zmarnowałam aby czas i pieniądze, a chciałam szybko…nigdy nie skorzystam z przepisów z internetu.

    1. Pani się nie wyszło, a innym się udało i chwalą; Może warto się nie zrażać :) pozdrawiam

    2. Sebastian S. says:

      Przykre jak ktoś nie ogarnia takiego prostego przepisu.????????????????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x