Znajdź swój przepis

Ciasto Kubanka

13 maja, 2016

Ciasto kubanka łączy w sobie delikatność kremu śmietankowego z dosyć intensywnym smakiem biszkoptu, dżemu jagodowego i kremu kawowego. Całość tworzy przepyszną kompozycję smaków, która przypadnie do gustu smakoszom ciast warstwowych.

Bazą do ciasta jest biszkopt kakaowy, który lekko nasączamy ponczem. Następna warstwa to krem kawowy, na który wykładamy herbatniki kakaowe, smarujemy dżemem jagodowym i układamy maślane herbatniki.

Całość przykrywamy kremem śmietankowym, oprószamy kakao i dekorujemy startą białą i mleczną czekoladą.

Ciasto należy wykonać minimum na dzień przed podaniem wtedy krem ma czas lepiej stężeć i smaki lepiej się połączą.

REKLAMA:

Ciasto kubanka nie tylko cudownie wygląda, ale przede wszystkim ma przepyszny smak. Polecam szczególnie dla osób, które uwielbiają ciasta z kremem. Doskonały przepis na przeróżne uroczystości rodzinne lub urodziny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

kubanka

CIASTO KUBANKA

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki maki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWO-KAWOWY:

REKLAMA:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, proszek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/3szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • paczka herbatników kakaowych
  • paczka herbatników maślanych
  • 1 słoiczek dżemu jagodowego
  • kakao do oprószenia wierzchu
  • starta czekolada do dekoracji

Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki razem z kakao przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i mieszamy za każdym razem bardzo delikatnie. Najlepiej użyć dużej drewnianej łyżki lub szpatułki. Formę o wym. 25×35 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy przez około 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy ponczem, zostawiając niewielką jego ilość do herbatników.
Śmietankę i serek prosto z lodówki miksujemy, aż będzie mocno gęsty. Dodajemy krem czekoladowy, kawę rozpuszczalną oraz przesiany cukier puder, chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Krem wykładamy na ciasto i układamy kakaowe herbatniki. Wkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie wykładamy dżem jagodowy i przykrywamy maślanymi herbatnikami, które można lekko nasączyć ponczem za pomocą pędzelka silikonowego.
Kremówkę ubijamy na sztywna pianę pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószamy kakao oraz dekorujemy startą czekoladą.

ciasto-kubanka-1 ciasto-kubanka-2

ciasto-kubanka-5 ciasto-kubanka-3 ciasto-kubanka-6 ciasto-kubanka-7

Dołącz do dyskusji

  1. Wtam! Ciasto pyszne!! Tylko za każdym razem krem kakaowy po dodaniu serka tak jakby się zważył. Próbowałam juz na wszelkie sposoby i za każdym razem to samo. Co Pani poradzi? Dziękuję i pozdrawiam

    1. To jest normalne:) dopiero jak masa zacznie gęstnieć podczas miksowania ładnie się połączy :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij