Znajdź swój przepis

Placki z jabłkami z dziurką

16 maja, 2016

Placki z jabłkami swoim wyglądem przypominają amerykańskie donaty. Placuszki są przecudowne w smaku z całym jabłkiem w środku. Plasterki jabłka maczamy w cieście i smażymy. Według mnie smak jest jeszcze lepszy od tych tradycyjnych placuszków z kawałkami jabłek.

Jabłka kroimy dosyć cienko w plasterki. Zatapiamy je w cieście i smażymy, aż będą miały złoty kolor. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub łyżeczką dżemu. Natomiast według mnie genialne są bez jakichkolwiek dodatków.

Placki z jabłkami z dziurką mają ta przewagę nad innymi, że mega szybko się je przygotowuje. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wielkich umiejętności.

Ważne, aby nie było za bardzo płynne coś pomiędzy konsystencją śmietany i jogurtu. Ciasto musi spływać z jabłka, ale niezbyt mocno. Wtedy placuszki będą miały fajną skorupkę z ciasta, a w środku znajdziemy soczysty i mięciutki plasterek jabłka.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, pancakes i naleśniki.

placki z jablkami

PLACKI Z JABŁKAMI Z DZIURKĄ

SKŁADNIKI NA PLACKI:

ILOŚĆ: jeden duży talerz placuszków

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 4 średnie jabłka (najlepiej lekko kwaśne)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, mleko, cukier, olej oraz sól. Łączymy za pomocą trzepaczki lub miksera. Jabłka obieramy ze skórki i wycinamy dosyć cienkie okrągłe plastry. Środek wykrawamy nożem lub używamy okrągłej foremki o śr. około 1-2 cm. Każdy plaster maczamy w cieście i smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone układamy na ręczniku kuchennym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

placki z jablkami placki z jablkami

placki z jablkami

Dołącz do dyskusji

  1. Izabelka says:

    Przepis zapowiada się cudownie, będę testować na dniach.

    Mam jedynie problem z nazwa bloga (przepraszam – muszę bo się uduszę). Rozumiem, ze każdemu zdarzy się popełnić błąd, ale jesli chcemy firmować się angielską nazwą, to myśle ze warto sprawdzić, czy to co wymyśliliśmy jest po prostu poprawne gramatycznie.
    Chyba ze kryje się tu jakieś niezauważone przeze mnie przesłanie..

    1. aneta Autor says:

      nie kryje, ale domena byla zajęta ;)

  2. amanda-butikzprzepisami says:

    Cudownie wyglądają! :) Fajnie, że przypomniałaś o tych placuszkach – sama nie wiem, dlaczego ich tak dawno nie jadłam – były moim przysmakiem w dzieciństwie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij