Babeczki Oreo to połączenie kakaowych muffinek, w których zatopione jest ciasteczko oraz kremu śmietankowego z dodatkiem pokruszonych ciasteczek. Babeczki są przepyszne i łączą w sobie wiele smaków. Babeczki są dosyć ciężkie, natomiast sam krem jest przepyszny, delikatny z pokruszonymi ciasteczkami. Cudowny deser dla osób, które przepadają za tymi ciastkami, ale także dla osób, które poszukują niestandardowych smaków i połączeń.
Muffinki kakaowe są z przepisu Nigelli Lawson i świetnie nadają się jako baza do cupcakes. Wilgotne, kakaowe o dosyć intensywnym smaku. Do muffinek na dno dodajemy ciasteczko oreo lub podobne i w ten sposób możemy zaskoczyć gości lub dzieci, które na pewno nie będą się spodziewały takiego dodatku. Ciasteczko i muffinka doskonale pasują i śmiało można je połączyć.
Krem jest na bazie kremówki oraz serka śmietankowego Philadephia. Jeśli nie dostaniesz go w swoim sklepie zastąp go innym gęstym serkiem śmietankowym, koniecznie zmielonym.
Krem jest słodki z dodatkiem zmielonych ciasteczek, które świetnie podkręcają smak.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babeczki.
BABECZKI OREO
SKŁADNIKI NA BABECZKI
ILOŚĆ: około 15 sztuk
SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE:
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 250 ml mleka, temp. pokojowa
- jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 175 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki oleju
SKŁADNIKI NA KREM:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka philadelphia lub innego śmietankowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 100 g zmielonych ciastek oreo lub podobnych
DODATKOWO:
ok. 15 ciasteczek oreo lub podobnych
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao,
proszkiem
oraz
sodą.
Następnie
dodajemy
do
suchych
składników
cukier.
Mleko
mieszamy
razem
jajkiem,
olejem,
ekstraktem
i
wlewamy
do
suchych
składników.
Miksujemy
na
średnich
obrotach
miksera
do
połączenia
składników.
Foremki
na
muffinki
wykładamy
papilotkami
lub
używamy
tak
jak
u
mnie
na
zdjęciach
sztywnych
papilotek.
Na
dno
każdej
foremki
wkładamy
ciastko
i
napełniamy
ciastem
do
3/4
wysokości
foremki.
Pieczemy
w
temp.
200
C
przez
około
15-20
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia
i
ścinamy
lekko
wierzch
muffinek
jeśli
powstało
wybrzuszenie.
Kremówkę
razem
z
serkiem
miksujemy,
aż
powstanie
gęsta
masa.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
rozpuszczoną
w
gorącej
wodzie
i
ostudzoną
żelatynę.
Na
koniec
mieszamy
z
rozdrobnionymi
dobrze
ciasteczkami.
Gotowy
krem
przekładamy
do
rękawa
cukierniczego
zakończonego
tylką
w
kształcie
gwiazdki.
Wyciskamy
tworząc
na
początku
duże
okręgi
i
raz
po
raz
zmniejszając
ku
górze.
Komentarze
Babeczki idealne, a papilotki świetnie dopełniają ten wystrój
Babeczki wyglądają FANTASTYCZNIE. Pewnie już niedługo ich spróbuję. Jestem tylko ciekawa gdzie kupuje Pani te piękne papilotki?
Kiedys kupiłam je przez allegro
gdzie Pani kupuje foremki papierowe do mufinek z tym stywnym brzegiem?
Przez allegro