Babeczki Oreo to połączenie kakaowych muffinek, w których zatopione jest ciasteczko oraz kremu śmietankowego z dodatkiem pokruszonych ciasteczek. Babeczki są przepyszne i łączą w sobie wiele smaków. Babeczki są dosyć ciężkie, natomiast sam krem jest przepyszny, delikatny z pokruszonymi ciasteczkami. Cudowny deser dla osób, które przepadają za tymi ciastkami, ale także dla osób, które poszukują niestandardowych smaków i połączeń.
Muffinki kakaowe są z przepisu Nigelli Lawson i świetnie nadają się jako baza do cupcakes. Wilgotne, kakaowe o dosyć intensywnym smaku. Do muffinek na dno dodajemy ciasteczko oreo lub podobne i w ten sposób możemy zaskoczyć gości lub dzieci, które na pewno nie będą się spodziewały takiego dodatku. Ciasteczko i muffinka doskonale pasują i śmiało można je połączyć.
Krem jest na bazie kremówki oraz serka śmietankowego Philadephia. Jeśli nie dostaniesz go w swoim sklepie zastąp go innym gęstym serkiem śmietankowym, koniecznie zmielonym.
Krem jest słodki z dodatkiem zmielonych ciasteczek, które świetnie podkręcają smak.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babeczki.
BABECZKI OREO
SKŁADNIKI NA BABECZKI
ILOŚĆ: około 15 sztuk
SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE:
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 250 ml mleka, temp. pokojowa
- jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 175 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki oleju
SKŁADNIKI NA KREM:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka philadelphia lub innego śmietankowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 100 g zmielonych ciastek oreo lub podobnych
DODATKOWO:
ok. 15 ciasteczek oreo lub podobnych
Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem oraz sodą. Następnie dodajemy do suchych składników cukier. Mleko mieszamy razem jajkiem, olejem, ekstraktem i wlewamy do suchych składników. Miksujemy na średnich obrotach miksera do połączenia składników. Foremki na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy tak jak u mnie na zdjęciach sztywnych papilotek. Na dno każdej foremki wkładamy ciastko i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w temp. 200 C przez około 15-20 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i ścinamy lekko wierzch muffinek jeśli powstało wybrzuszenie.
Kremówkę razem z serkiem miksujemy, aż powstanie gęsta masa. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie i ostudzoną żelatynę. Na koniec mieszamy z rozdrobnionymi dobrze ciasteczkami. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy tworząc na początku duże okręgi i raz po raz zmniejszając ku górze.
Czy można zamienić mleko na maslanke?
Tak
Babeczki idealne, a papilotki świetnie dopełniają ten wystrój :-)
Babeczki wyglądają FANTASTYCZNIE. Pewnie już niedługo ich spróbuję. Jestem tylko ciekawa gdzie kupuje Pani te piękne papilotki?
Kiedys kupiłam je przez allegro :)
gdzie Pani kupuje foremki papierowe do mufinek z tym stywnym brzegiem?
Przez allegro :)