Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką ma piękny kolor, ale przede wszystkim jest niesamowicie smaczne. Kruche ciasto, budyniowa pianka o smaku malinowym oraz kwaśny rabarbar idealnie do siebie pasują. Szybkie do wykonania ciasto, które zadziwia swoim smakiem i kolorami.
Kruche ciasto wykonujemy bardzo szybko i nie można dopuścić do jego ogrzania. Wszystkie składniki błyskawicznie ze sobą łączymy i koniecznie przed pieczeniem chłodzimy. Ciasto możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i upiec kiedy będziesz miała ochotę.
Pianka budyniowa jest niesamowicie smaczna. U mnie o smaku malinowym, ale może być również truskawkowa. Pięknie prezentuje się jej różowy kolor w połączeniu z rabarbarem. Pianka jest słodka i kontrastuje z lekko kwaśnym smakiem rabarbaru.
Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką to ciekawa propozycja w tym sezonie i na pewno warto ją wypróbować. Jeśli nie masz akurat pod ręką rabarbaru możesz go zamienić na inne owoce sezonowe. Tutaj możesz dowolnie mieszać smaki i łączyć z owocami według własnych smaków.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z rabarbarem.
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I RÓŻOWĄ PIANKĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA RÓŻOWĄ PIANKĘ:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu malinowego (40g), proszek
- 1/2 szklanki oleju
DODATKOWO:
- 3 łodygi rabarbaru
- 1 łyżka cukru
Rabarbar kroimy na kawałeczki (nie trzeba obierać) i oprószamy łyżką cukru, odstawiamy.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz cukrem pudrem. Dodajemy sól, żółtka i chwilę mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło i szybko zagniatamy ciasto. Na początku ciasto może nie chcieć się połączyć, ale jest to normalnie i należy dalej zagniatać, aż uzyskasz jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wylepiamy dno formy (wym. 24×24 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia), nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na pół godziny. Drugą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 2 godz.
Spód podpiekamy w temp. 190 C przez około 15 min. Wyjmujemy i studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez około 2 min. Następnie dodajemy przesiany proszek budyniowy oraz wlewamy powoli olej. Piankę wykładamy na spód, układamy odsączony rabarbar i ścieramy na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto. Pieczemy w temp. 190 C przez około 35-40 min. do zarumienienia wierzchu. Oprószamy cukrem pudrem.
Mi też nie wyszła różowa pianka tylko biała :( :( ????
Czy budyń można zastąpić kiślem ?
niestety nie probowalam wiec nie moge podpwiedziec
Zrobiłam na chybił trafił z kiślem i wyszło , chciałam dodać zdjęcie ale nie wychodzi mi
Jakiej firmy budyniu malinowego Pani użyła? Bo mi niestety nie wyszła różowa pianka mimo użycia budyniu malinowego.
Niestety nie pamiętam :/
Czy zamiast rabarbaru mogę dodać jabłka?
Jak najbardziej :)
to musi być bardzo pyszne :-)
Cudowna ta różowa pianka – ciacho pięknie wygląda i pewnie świetnie smakuje! :)