Znajdź swój przepis

Szarlotka bez pieczenia

3 listopada, 2023

Szarlotka bez pieczenia na biszkoptach to pyszne ciasto z warstwą jabłkową i kremem śmietankowym z mascarpone. Bardzo prosty przepis do przygotowania w kilka chwil.

Do warstwy jabłkowej najlepiej użyć jabłek o lekko kwaśnym smaku, wtedy fajnie będą podkreślały smak biszkoptów i kremu.

Biszkopty mogą być podłużne, okrągłe lub użyć herbatników maślanych. W wersji dla dorosłych możesz do nasączenia użyć odrobiny alkoholu.

Krem ze śmietanką i mascarpone jest leciutki, delikatny i puszysty. Świetnie pasuje do nadzienia jabłkowego.

Przepyszne, lekkie i delikatne ciasto bez pieczenia.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KRUCHE BABECZKI Z JABŁKAMI

SZARLOTKA KRUCHO – DROŻDŻOWA

JABŁECZNIK STRACIATELLA

szarlotka bez pieczenia

SZARLOTKA BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI:

WARSTWA JABŁKOWA

  • 1,5 kg jabłek lekko kwaśnych (przed obraniem)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 x galaretka cytrynowa/ brzoskwiniowa

KREM ŚMIETANKOWY

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny/ śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 3/4 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka kakao do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty na chwilkę zatapiamy w wodzie z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Układamy na dnie blaszki w rzędach obok siebie.
Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałeczki. Dusimy w garnuszku z 1/4 szklanki wody, cynamonem i sokiem z cytryny, aż jabłka będą mięciutkie. Zdejmujemy z ognia i dodajemy proszek z galaretek. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki. Lekko tężejące jabłka wykładamy na biszkopty i przykrywamy drugą warstwą.
Żelatynę mieszamy z wodą i zostawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut. Po tym czasie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę lub dodajemy śmietan – fix. Gotowy krem wykładamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc. Podajemy oprószone kakao.

szarlotka bez pieczenia
szarlotka bez pieczenia

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x