Szarlotka bez pieczenia na biszkoptach to pyszne ciasto z warstwą jabłkową i kremem śmietankowym z mascarpone. Bardzo prosty przepis do przygotowania w kilka chwil.
Do warstwy jabłkowej najlepiej użyć jabłek o lekko kwaśnym smaku, wtedy fajnie będą podkreślały smak biszkoptów i kremu.
Biszkopty mogą być podłużne, okrągłe lub użyć herbatników maślanych. W wersji dla dorosłych możesz do nasączenia użyć odrobiny alkoholu.
Krem ze śmietanką i mascarpone jest leciutki, delikatny i puszysty. Świetnie pasuje do nadzienia jabłkowego.
Przepyszne, lekkie i delikatne ciasto bez pieczenia.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SZARLOTKA BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI:
WARSTWA JABŁKOWA
- 1,5 kg jabłek lekko kwaśnych (przed obraniem)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 x galaretka cytrynowa/ brzoskwiniowa
KREM ŚMIETANKOWY
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny/ śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- 3/4 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka kakao do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty na chwilkę zatapiamy w wodzie z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Układamy na dnie blaszki w rzędach obok siebie.
Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałeczki. Dusimy w garnuszku z 1/4 szklanki wody, cynamonem i sokiem z cytryny, aż jabłka będą mięciutkie. Zdejmujemy z ognia i dodajemy proszek z galaretek. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki. Lekko tężejące jabłka wykładamy na biszkopty i przykrywamy drugą warstwą.
Żelatynę mieszamy z wodą i zostawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut. Po tym czasie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę lub dodajemy śmietan – fix. Gotowy krem wykładamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc. Podajemy oprószone kakao.