Kruche babeczki z jabłkami i bitą śmietaną. Przepyszne kruche ciasto, nadzienie z prażonych jabłek oraz leciutki krem.
Ciasto można wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Nadzienie jabłkowe również można wcześniej przygotować i włożyć do lodówki, następnie przed nadziewaniem lekko podgrzać, aby rozluźnić jabłka.
Kruche babeczki będą idealnym deserem jesiennym na urodziny, spotkania lub imprezy. Przepyszne, leciutkie i smaczne.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BEZĄ
KRUCHE BABECZKI Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
KRUCHE BABECZKI
- 300 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 zimne żółtka (rozmiar L)
- szczypta soli
NADZIENIE JABŁKOWE
- 6 dużych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 galaretka cytrynowa w proszku
BITA ŚMIETANA
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny/ śmietan – fix
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy szczyptę soli oraz żółtka i wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na ok. 1 – 2 godziny do lodówki.
W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do rondelka, dodajemy cynamon, wlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy, aż jabłka zaczną się rozpadać. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 – 2,5 mm. Wykrawamy kółka nieco większe od foremek (u mnie śr. 8 cm) i wypełniamy ciastem. Nakłuwamy dno widelcem i wkładamy do lodówki na 15 minut. Babeczki pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut. Wyjmujemy z foremek i studzimy, następnie napełniamy jabłkami.
Żelatynę zalewamy 3 – 4 łyżkami wody i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Śmietankę miksujemy na sztywny krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy ostudzoną żelatynę. Bitą śmietanę wykładamy na każdą babeczkę łyżką lub wkładamy do worka cukierniczego zakończonego tylką i wyciskamy fikuśne kształty.