Kruche ciasto z jabłkami i bezą to przepyszne ciasto z dużą ilością owoców i bezową pianką. Idealna jesienna szarlotka do wypróbowania.
Do nadzienia jabłkowego użyłam lekko kwaśnych i twardawych jabłek np. antonówki lub szara reneta. Dajemy dużo cynamonu i coś co odkryłam ostatnio i świetnie podbija smak jabłek czyli galaretka cytrynowa.
Świetnie stabilizuje nadzienie i jeszcze ten lekko cytrynowy posmak jest rewelacyjny.
Szarlotki uwielbiam jeść właściwie każdą porą, ale szczególnie jesienią. Kiedy mamy dużo odmian jabłek i przepysznie smakuje z gorącą herbatą.
Przepis jest banalnie prosty z dużą ilością owoców i pianki.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BEZĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 400 g mąki tortowej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła
- 4 żółtka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- szczypta soli
WARSTWA JABŁKOWA
- 2,5 kg jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 x galaretka cytrynowa
BEZA
- 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól i kawałki zimnego masła, szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części i każdą owijamy folią spożywczą. Jedną wkładamy do zamrażarki, natomiast drugą do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie część z lodówki rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na kształt formy. Ponownie wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie nakłuwamy całe ciasto widelcem i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Dusimy w garnuszku lub na patelni razem z odrobiną wody (kilka łyżek) i cynamonem. Jabłka powinny się lekko rozpadać. Do gorących jabłek dodać galaretki i wymieszać do rozpuszczenia.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie lśniąca i gładka. Dalej miksując dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksujemy.
Jabłka wykładamy na podpieczony spód, następnie bezę i ścieramy kawałek ciasta z zamrażarki na tarce o dużych oczkach na wierzch. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 minut, aż do zarumienienia. Gotowe ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.


