Znajdź swój przepis

Sernik z borówkami

25 sierpnia, 2023

Sernik z borówkami na spodzie z herbatników, polewą z białej czekolady i dużą ilością owoców. Pyszny, kremowy prosty przepis na sernik.

Masę serowa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Miksujemy wszystkie składniki razem i gotowe. Jeśli nie masz miksera pod ręką wystarczy trzepaczka i gotowe.

Spód to herbatniki kakaowe, do których dodałam odrobinę kakao, aby był bardziej intensywny w smaku.

Wierzch to słodka polewa wymieszana ze śmietanką i białą czekoladą oraz zatopione w niej borówki.

Świetny pomysł na szybki i prosty sernik, który w sezonie letnim będzie cudownym dodatkiem do rodzinnych spotkań.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK OREO Z BORÓWKAMI

TARTA Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

MUFFINKI Z BORÓWKAMI

sernik-z-borówkami

SERNIK Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI:

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 budyń waniliowy w proszku (40g)
  • 70 g roztopionego masła

SPÓD

  • 170 g herbatników kakaowych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 czubata łyżka roztopionego masła

DODATKOWO

  • 100 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • ok. 350 – 400 g borówek

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Ciasteczka przekładamy do malaksera i rozdrabniamy, następnie wlewamy roztopione masło i dalej jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia. Wykładamy na spód formy i lekko dociskamy. Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki.
Twaróg miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, przesianym proszkiem budyniowym oraz roztopionym masłem. Wylewamy masę na spód z ciasteczek. Na dól piekarnika układamy formę wypełnioną do połowy gorącą wodą. Sernik układamy na środkowym poziomie i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 50 minut, aż wierzch będzie ścięty. Upieczony sernik zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę razem z czekoladą przekładamy do rondelka i na małym ogniu mieszamy, aż do rozpuszczenia składników. Ostudzoną polewę wylewamy na wierzch sernika i dekorujemy borówkami. Sernik najlepiej włożyć na całą noc do lodówki lub minimum kilka godzin.

sernik-z-borówkami
sernik-z-borówkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x