Sernik z borówkami na spodzie z herbatników, polewą z białej czekolady i dużą ilością owoców. Pyszny, kremowy prosty przepis na sernik.
Masę serowa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Miksujemy wszystkie składniki razem i gotowe. Jeśli nie masz miksera pod ręką wystarczy trzepaczka i gotowe.
Spód to herbatniki kakaowe, do których dodałam odrobinę kakao, aby był bardziej intensywny w smaku.
Wierzch to słodka polewa wymieszana ze śmietanką i białą czekoladą oraz zatopione w niej borówki.
Świetny pomysł na szybki i prosty sernik, który w sezonie letnim będzie cudownym dodatkiem do rodzinnych spotkań.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TARTA Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

SERNIK Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI:
MASA SEROWA
- 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 budyń waniliowy w proszku (40g)
- 70 g roztopionego masła
SPÓD
- 170 g herbatników kakaowych
- 1 łyżeczka kakao
- 1 czubata łyżka roztopionego masła
DODATKOWO
- 100 g białej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- ok. 350 – 400 g borówek
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Ciasteczka przekładamy do malaksera i rozdrabniamy, następnie wlewamy roztopione masło i dalej jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia. Wykładamy na spód formy i lekko dociskamy. Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki.
Twaróg miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, przesianym proszkiem budyniowym oraz roztopionym masłem. Wylewamy masę na spód z ciasteczek. Na dól piekarnika układamy formę wypełnioną do połowy gorącą wodą. Sernik układamy na środkowym poziomie i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 50 minut, aż wierzch będzie ścięty. Upieczony sernik zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę razem z czekoladą przekładamy do rondelka i na małym ogniu mieszamy, aż do rozpuszczenia składników. Ostudzoną polewę wylewamy na wierzch sernika i dekorujemy borówkami. Sernik najlepiej włożyć na całą noc do lodówki lub minimum kilka godzin.

