Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z borówkami i budyniem

23 sierpnia, 2023

Kruche ciasto z borówkami i budyniem to popularne i szybkie ciasto do wykonania latem lub zimą. W tym cieście można naprawdę się zakochać.

Ciasto kruche możesz przygotować dzień wcześniej, wtedy cały proces przygotowania będzie jeszcze szybszy i prostszy.

W sezonie do pieczenia użyj borówek świeżych, natomiast zimą użyj mrożonych, których wcześniej nie musimy rozmrażać.

Do budyniu dodałam dwa żółtka dzięki czemu będzie bardziej kremowy, delikatniejszy i smaczniejszy.

Gorąco polecam ten przepis do wypróbowania.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ

KRUCHE CIASTO Z WIŚNIAMI I BUDYNIEM

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM

kruche ciasto z borówkami i budyniem

KRUCHE CIASTO Z BORÓWKAMI I BUDYNIEM

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 300 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 zimne jajko (rozmiar L)
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli

WARSTWA BUDYNIOWA

  • 800 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 x 40 g budyniu waniliowego w proszku
  • 2 żółtka (opcjonalnie)
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • ok. 400 – 500 g borówek

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy zimne masło oraz szczyptę soli i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego (czasami używam tłuczka do ziemniaków). Dalej dodajemy jajko i szybko wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części i owijamy folią. Jedną wkładamy do lodówki na ok.2 godziny, natomiast drugą do zamrażarki.
W międzyczasie możemy ugotować budyń do ciasta. 500 ml przelewamy do rondelka, wsypujemy cukier, sól i podgrzewamy. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy oraz żółtka. Cały czas mieszając trzepaczką powoli niewielkim strumieniem wlewamy mieszaninę do gorącego mleka. Gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto z lodówki wykładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na kształt formy. Szybko przekładamy na dno formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na 30 minut do lodówki, następnie pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia. Budyń wykładamy na podpieczony spód, obsypujemy borówkami i ścieramy na tarce o dużych oczkach kawałek ciasta z zamrażarki. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut do zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub oblane lekko cytrynowym lukrem.

kruche ciasto z borówkami i budyniem
kruche ciasto z borówkami i budyniem

Dołącz do dyskusji

  1. Małgosia says:

    Czy mleko do budyniu można zastąpić mlekiem owsianym?

    1. Raczej tak, ale jeszcze nie robiłam na owsianym :)

  2. Wyglada smakowicie 🙂, a czy jakieś inne owoce np. śliwki pokrojone na mniejsze kawałeczki mogłyby być?

  3. A czy jezyny by sie nadawały?

  4. Można dać mrożone borówki ?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x