Kruche ciasto z borówkami i budyniem to popularne i szybkie ciasto do wykonania latem lub zimą. W tym cieście można naprawdę się zakochać.
Ciasto kruche możesz przygotować dzień wcześniej, wtedy cały proces przygotowania będzie jeszcze szybszy i prostszy.
W sezonie do pieczenia użyj borówek świeżych, natomiast zimą użyj mrożonych, których wcześniej nie musimy rozmrażać.
Do budyniu dodałam dwa żółtka dzięki czemu będzie bardziej kremowy, delikatniejszy i smaczniejszy.
Gorąco polecam ten przepis do wypróbowania.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ
KRUCHE CIASTO Z WIŚNIAMI I BUDYNIEM
KRUCHE CIASTO Z BORÓWKAMI I BUDYNIEM
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 300 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 zimne jajko (rozmiar L)
- 200 g zimnego masła
- szczypta soli
WARSTWA BUDYNIOWA
- 800 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 x 40 g budyniu waniliowego w proszku
- 2 żółtka (opcjonalnie)
- szczypta soli
DODATKOWO
- ok. 400 – 500 g borówek
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy zimne masło oraz szczyptę soli i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego (czasami używam tłuczka do ziemniaków). Dalej dodajemy jajko i szybko wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części i owijamy folią. Jedną wkładamy do lodówki na ok.2 godziny, natomiast drugą do zamrażarki.
W międzyczasie możemy ugotować budyń do ciasta. 500 ml przelewamy do rondelka, wsypujemy cukier, sól i podgrzewamy. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy oraz żółtka. Cały czas mieszając trzepaczką powoli niewielkim strumieniem wlewamy mieszaninę do gorącego mleka. Gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto z lodówki wykładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na kształt formy. Szybko przekładamy na dno formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na 30 minut do lodówki, następnie pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia. Budyń wykładamy na podpieczony spód, obsypujemy borówkami i ścieramy na tarce o dużych oczkach kawałek ciasta z zamrażarki. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut do zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub oblane lekko cytrynowym lukrem.
Czy mrożone jagody należy rozmrozic wcześniej czy nie trzeba?
Nie trzeba rozmrażać :)
A pieczemy z termoobiegiem czy bez?
Bez termoobiegu :)
Robiłam, mi smakowało. A facet narzeka, że mało słodkie 😅
😉
Czy mleko do budyniu można zastąpić mlekiem owsianym?
Raczej tak, ale jeszcze nie robiłam na owsianym :)
Wyglada smakowicie 🙂, a czy jakieś inne owoce np. śliwki pokrojone na mniejsze kawałeczki mogłyby być?
Tak :)
A czy jezyny by sie nadawały?
Tak :)
Super przepis, piekę ciasto kolejny raz, zawsze się udaje i bardzo smakuje, pozdrawiam i dziękuję
Można dać mrożone borówki ?
Tak :)