Znajdź swój przepis

Ciasto ze śliwkami i budyniem

19 sierpnia, 2016

Ciasto ze śliwkami i budyniem na pysznym cieście kruchym. Idealnie w sezonie na śliwki. Delikatnie, kruche z cudowną warstwą budyniu i świeżych owoców. Latem nie trzeba niczego więcej.

Ciasto kruche jest niezwykle delikatne dzięki tak dużej ilości żółtek. Pamiętam, aby szybko je zagnieść i nie dopuścić do jego ogrzania, ponieważ stanie się wtedy twarde.

Budyń możesz wykonać na bazie gotowego proszku budyniowego lub wykonać go samodzielnie w domu. W kategorii desery znajdziesz przepis na domowy budyń. Ważne, aby go bardziej zagęścić ponieważ w innym wypadku ciasto nie będzie się nam trzymać podczas krojenia.

Do ciasta użyłam śliwek węgierek, ale może być inna odmiana o niezbyt wodnistej konsystencji.

W tym sezonie ciasto ze śliwkami i budyniem to mój faworyt. Lekkie z przepysznymi warstwami i soczystymi śliwkami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ze śliwkami.

kruche ze sliwkami i budyniem

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 600 g mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g masła, zimnego
  • 5 żółtek, dużych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

  • 1 l mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub laski wanilii
  • 3 budynie waniliowe, bez cukru (proszek)

DODATKOWO:

  • 500-600 g śliwek np. węgierek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz małe kawałki zimnego masła. Szybko siekamy, następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (jedna powinna być większa). Mniejszą owijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą część wykładamy na dno formy o wym. 25×35 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki.
800 ml mleka doprowadzamy do wrzenia razem z masłem, cukrem oraz wanilią. Proszek budyniowy przesiewamy do pozostałego zimnego mleka i mieszamy. Wlewamy do gorącego mleka, cały czas mieszając. Gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Śliwki przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek. Układamy na cieście środkiem do góry jedną obok drugiej. Zalewamy jeszcze ciepłym budyniem. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożoną część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

kruche ze sliwkami i budyniem kruche ze sliwkami i budyniem kruche ze sliwkami i budyniem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy ciasta na spód nie trzeba podpiekać przed ułożeniem śliwek?

    1. Można :)

  2. Czy mrożone śliwki mogą być?

    1. tak :)

  3. Ciasto wyglada oblednie. Chcialam wyprobowac przepis, jednak zamiast sliwek dac wisni, czy to sie uda i wyjdzie tak samo smaczne? Z gory dziekuje za pomoc i odpowiedz :)

  4. Agnieszkaa says:

    przechowywać w lodówce? :)

  5. Wspaniałe na poobiedni deser :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x