Ciasto ze śliwkami i budyniem na pysznym cieście kruchym. Idealnie w sezonie na śliwki. Delikatnie, kruche z cudowną warstwą budyniu i świeżych owoców. Latem nie trzeba niczego więcej.
Ciasto kruche jest niezwykle delikatne dzięki tak dużej ilości żółtek. Pamiętam, aby szybko je zagnieść i nie dopuścić do jego ogrzania, ponieważ stanie się wtedy twarde.
Budyń możesz wykonać na bazie gotowego proszku budyniowego lub wykonać go samodzielnie w domu. W kategorii desery znajdziesz przepis na domowy budyń. Ważne, aby go bardziej zagęścić ponieważ w innym wypadku ciasto nie będzie się nam trzymać podczas krojenia.
Do ciasta użyłam śliwek węgierek, ale może być inna odmiana o niezbyt wodnistej konsystencji.
W tym sezonie ciasto ze śliwkami i budyniem to mój faworyt. Lekkie z przepysznymi warstwami i soczystymi śliwkami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ze śliwkami.
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 600 g mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g masła, zimnego
- 5 żółtek, dużych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 1 l mleka
- 1 łyżka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub laski wanilii
- 3 budynie waniliowe, bez cukru (proszek)
DODATKOWO:
- 500-600 g śliwek np. węgierek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz małe kawałki zimnego masła. Szybko siekamy, następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (jedna powinna być większa). Mniejszą owijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą część wykładamy na dno formy o wym. 25×35 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki.
800 ml mleka doprowadzamy do wrzenia razem z masłem, cukrem oraz wanilią. Proszek budyniowy przesiewamy do pozostałego zimnego mleka i mieszamy. Wlewamy do gorącego mleka, cały czas mieszając. Gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Śliwki przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek. Układamy na cieście środkiem do góry jedną obok drugiej. Zalewamy jeszcze ciepłym budyniem. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożoną część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Czy ciasta na spód nie trzeba podpiekać przed ułożeniem śliwek?
Można :)
Czy mrożone śliwki mogą być?
tak :)
Ciasto wyglada oblednie. Chcialam wyprobowac przepis, jednak zamiast sliwek dac wisni, czy to sie uda i wyjdzie tak samo smaczne? Z gory dziekuje za pomoc i odpowiedz :)
przechowywać w lodówce? :)
Wspaniałe na poobiedni deser :)