Ciasto toffi to przepyszny deser na bazie kakaowego biszkoptu z kremem kajmakowym i zatopionymi w nim biszkopcikami. Wierzch to krem śmietankowy udekorowany czekoladą. Ciasto wykonujemy błyskawicznie i nie sprawia żadnych trudności. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. W wersji dla dzieci kawę można pominąć.
Biszkopt przygotowujemy i pieczemy w tradycyjny sposób. Jeśli chcesz, aby był bardziej wilgotny możesz dodać łyżkę oleju do ciasta. Ja natomiast pominęłam, ponieważ dla mnie był idealny.
Krem jest słodki z wyczuwalną nutą kawy. Na górę wykonujemy krem śmietankowy, natomiast wierzch udekorowałam posypką czekoladową (możesz ją zastąpić startą czekoladą).
Ciasto toffi po kilku godzinach w lodówce bardzo dobrze się kroi i trzyma kształt. Pasuje na przeróżne rodzinne spotkania, uroczystości lub święta.
Lekki przekładaniec z warstwami kremu, które są delikatne i zatopionymi podłużnymi biszkoptami. Całość tworzy bardzo smaczną kompozycję, która zadowoli nie jedno podniebienie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO TOFFI (TOFFINEK)
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ TOFFI:
- ok. 350 g masy kajmakowej
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 1 opakowanie biszkoptów, podłużnych
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki wody
- czekolada do dekoracji
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka (najlepiej w temp. pokojowej) oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywna pianę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy tylko do połączenia. Na koniec za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki dodajemy suche składniki w kilku niewielkich porcjach. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana z białek zbyt mocno nie opadła. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto na dno formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto w formie upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wys. około 30 cm. W ten sposób nie powinien zbyt mocno opaść.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietankę ubijamy na sztywną masę. Do masy kajmakowej dodajemy rozpuszczoną kawę oraz żelatynę i chwilę miksujemy. Następnie delikatnie łączymy z ubitą kremówką. Na biszkopcie rozprowadzamy niewielką ilość kremu. Łyżeczką kawy rozpuszczamy w wodzie. Biszkopty lekko namaczamy w kawie i układamy na kremie w niedużej odległości od siebie. Przykrywamy pozostałym kremem.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy żelatynę. Wykładamy na masę toffi. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Podajemy udekorowane startą czekoladą lub posypką czekoladową.
Wygląda smakowicie, aż chce się takie zjeść :) sam nie potrafię ale na pewno zmuszę kogoś żeby mi takie zrobił :D
Uwielbiam tofii! Bardzo podoba mi się ta piankowa warstwa, na pewno jest bardzo lekka i smaczna :)
Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/
Witam, w wykonaniu biszkopta pominęła pani cukier. Pozdrawiam.
Poprawione :) dzięki