Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym i polewą czekoladową. Wilgotne ciasto z dużą ilością kakao przełożone leciutkim kremem na bazie bitej śmietany i masła orzechowego, całość przykryta polewą na bazie gorzkiej czekolady.
Jestem mamą dwuletniego synka i moment w ciągu dnia kiedy mogę wypić dobrą kawę i zjeść coś słodkiego i do tego jeszcze przez 5 minut nic nie robić to mój moment szczęścia. Moja ulubiona kawa to pyszne cappuccino z ekspresu, ale najczęściej pije czarną kawę z odrobiną mleka. Najlepiej stawia na nogi i dodaje energii w ciągu dnia, aby zajmować się małym szkrabem.
TUTAJ możesz zakupić cudowne i aromatyczne kawy ze sklepu internetowego Przyjaciele kawy. Wchodząc na mój instagram zgarnij kod rabatowy 20% na nieprzecenione kawy.
Ciasto czekoladowe jest wilgotne dzięki dodaniu oleju, maślanki oraz świeżo zaparzonej kawy. Do tego przepyszny, leciutki krem z masłem orzechowym, który idealnie pasuje do czekoladowego ciasta.
Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym to przepis, która zachwyca smakiem. Do środka możesz dodać wiśnie np. z zalewy lub w sezonie maliny. Cudowne połączenie smaków.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ORZECHOWYM
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 260 g mąki tortowej
- 150 g kakao
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka maślanki o temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 jajka o temperaturze pokojowej
- 1 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka zaparzonej gorącej kawy (bez fusów) TUTAJ kawa, której użyłam
KREM ORZECHOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę
o
wymiarach
24
x
24
cm
lub
nieco
większą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Wszystkie
składniki
oprócz
kawy
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
razem
z
kakao,
sodą
oczyszczoną
i
proszkiem
przesiewamy
do
miseczki.
Do
dużej
miski
wlewamy
maślankę,
olej
oraz
dodajemy
jajka,
cukier
i
cukier
waniliowy.
Dokładnie
mieszamy
mikserem
na
niskich
obrotach
lub
rózgą
kuchenną.
Następnie
dodajemy
przesiane
składniki
i
mieszamy
tylko
do
połączenia
rózgą
kuchenną.
Na
koniec
w
kilku
porcjach
wlewamy
gorącą
kawę
i
mieszamy.
Ciasto
wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
170ºC
przez
około
40-45
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Gotowe
studzimy
i
przekrajamy
na
dwie
części.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
wkładamy
na
chwilkę
do
mikrofali
i
podgrzewamy.
Mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
gęsty
krem,
następnie
dodajemy
po
łyżce
masło
orzechowe
oraz
przesiany
cukier
puder.
Na
koniec
wprost
pod
widełki
miksera
wlewamy
niewielkim
strumieniem
ostudzoną
żelatynę.
Krem
wykładamy
na
jedną
część
ciasta
i
przykrywamy
drugą.
Śmietankę
mocno
podgrzewamy,
dodajemy
kawałki
czekolady
i
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Wylewamy
na
ciasto
polewę
i
równomiernie
rozprowadzamy
(polewę
możesz
wykonać
tuż
przed
podaniem).
Ciasto
wkładamy
do
lodówki
na
minimum
kilka
godzin.
Komentarze
Ciasto jest przepyszne. Właśnie zrobiłam, jest fantastyczne, na pewno je jeszcze upiekę . I rzeczywiście ekspresowe, co sobie bardzo cenię, bo też mam malucha w domu
Bardzo proszę o podpowiedź z jakiej ilości kawy należy zrobić napar.
Ja wykonałam z 1 łyżeczki