Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym i polewą czekoladową. Wilgotne ciasto z dużą ilością kakao przełożone leciutkim kremem na bazie bitej śmietany i masła orzechowego, całość przykryta polewą na bazie gorzkiej czekolady.
Jestem mamą dwuletniego synka i moment w ciągu dnia kiedy mogę wypić dobrą kawę i zjeść coś słodkiego i do tego jeszcze przez 5 minut nic nie robić to mój moment szczęścia. Moja ulubiona kawa to pyszne cappuccino z ekspresu, ale najczęściej pije czarną kawę z odrobiną mleka. Najlepiej stawia na nogi i dodaje energii w ciągu dnia, aby zajmować się małym szkrabem.
TUTAJ możesz zakupić cudowne i aromatyczne kawy ze sklepu internetowego Przyjaciele kawy. Wchodząc na mój instagram zgarnij kod rabatowy 20% na nieprzecenione kawy.
Ciasto czekoladowe jest wilgotne dzięki dodaniu oleju, maślanki oraz świeżo zaparzonej kawy. Do tego przepyszny, leciutki krem z masłem orzechowym, który idealnie pasuje do czekoladowego ciasta.
Ciasto czekoladowe z kremem orzechowym to przepis, która zachwyca smakiem. Do środka możesz dodać wiśnie np. z zalewy lub w sezonie maliny. Cudowne połączenie smaków.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ORZECHOWYM
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 260 g mąki tortowej
- 150 g kakao
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka maślanki o temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 jajka o temperaturze pokojowej
- 1 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka zaparzonej gorącej kawy (bez fusów) TUTAJ kawa, której użyłam
KREM ORZECHOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki oprócz kawy powinny być w temp. pokojowej. Mąkę razem z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem przesiewamy do miseczki. Do dużej miski wlewamy maślankę, olej oraz dodajemy jajka, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy mikserem na niskich obrotach lub rózgą kuchenną. Następnie dodajemy przesiane składniki i mieszamy tylko do połączenia rózgą kuchenną. Na koniec w kilku porcjach wlewamy gorącą kawę i mieszamy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzimy i przekrajamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie wkładamy na chwilkę do mikrofali i podgrzewamy. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy po łyżce masło orzechowe oraz przesiany cukier puder. Na koniec wprost pod widełki miksera wlewamy niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę. Krem wykładamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na ciasto polewę i równomiernie rozprowadzamy (polewę możesz wykonać tuż przed podaniem). Ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.
Czy ciasto trzeba nasączyć, czy samo w sobie jest już wystarczająco mokre?
Nie trzeba nasaczenia :)
Czy w przepisie przypdkiem nie ma pomyłki? 150 g kakao to całe pudełko.
Nie, to nie pomylka tyle dodajemy.
Jakiej kawy można użyć jako zamiennik?
Innej dowolnej kawy mielonej lub rozpuszczalnej :)
Czy zamiast żelatyny do kremu można użyć śmietanfixu?
tak :)
Ciasto jest przepyszne. Właśnie zrobiłam, jest fantastyczne, na pewno je jeszcze upiekę . I rzeczywiście ekspresowe, co sobie bardzo cenię, bo też mam malucha w domu :)
Bardzo proszę o podpowiedź z jakiej ilości kawy należy zrobić napar.
Ja wykonałam z 1 łyżeczki :)