Znajdź swój przepis

Rolada bezowa z malinami

26 lipca, 2017

Rolada bezowa z malinami i kremem malinowym na bazie mascarpone. Bardzo lekki, słodki i delikatny deser. Rolada jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Polecam.

Bezę do rolady wykonujemy identycznie jak na Pavlovą lub tort bezowy. Jedyna różnica jest taka, że rozsmarowujemy ją na dość dużej blaszce i krócej pieczemy w piekarniku. Smarujemy kremem i zwijamy jak typową roladę biszkoptową.

Rolada bezowa jest bardziej krucha od tej biszkoptowej i musisz być delikatna podczas zwijania.

Krem malinowy z dodatkiem świeżych owoców fajnie współgra ze słodziutką bezą. Do kremu dodałam całe maliny, który nie tylko ładnie wyglądają, ale także sprawiają, że ich nieco kwaśny smak ożywia roladę przez co nie jest mdła.

REKLAMA:

Roladę bezową z malinami polecam do podawania zaraz po przygotowaniu. Na następny dzień niestety robi się już troszeczkę miękką i przez co mniej smaczna. Pięknie wygląda i cudownie smakuje. Idealny deser na lato.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z malinami.

rolada bezowa

ROLADA BEZOWA Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MALINOWY:

  • 250 g malin
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 50 g wiórków kokosowych

Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukru. Miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy.
Formę o wym. 23×35 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C z termoobiegiem na około 40 min.
Ściereczkę kuchenną oprószamy wiórkami kokosowymi, delikatnie wykładamy na nie bezę i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Maliny miksujemy (kilka zostawiamy do środka) i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty i jednolity krem. Następnie dodajemy maliny, przesiany cukier puder oraz żelatynę. Wykładamy równomiernie na bezę i gdzieniegdzie wkładamy całe maliny.
Zwijanie rolady rozpoczynamy od dłuższego boku.
Owijamy folią i wkładamy na około godzinę do lodówki. Przed podaniem oprószamy delikatnie cukrem pudrem i dekorujemy malinami.

rolada-bezowa rolada bezowa

rolada-bezowa rolada bezowa

Dołącz do dyskusji

  1. Witam! Czy ta żelatyna jest potrzebna czy można ją pominąć ? Wydaje mi sie ze mascarpone + śmietana kremówka sprawią ze krem będzie wystarczająco gesty..

    1. aneta Autor says:

      możesz pominąć jeśli nie lubisz :)

  2. Barbara says:

    Witam, mam pytanko o krem. Rozmrozilam jakieś 400g malin . Przecedze je przez sito i dodam żelatyny 4 łyżeczki (ok15g). Później zmieszam to z ubitą śmietanka 30 jakieś 330ml.
    Czy taki krem się uda , nie mam serka mascarpone , nie wiem czy te proporcje wystarczą żelatyny do malin i śmietany żeby to stezalo ?
    Z sama śmietana nie chce bo będzie mdłe jak dla mnie.
    Proszę o odpowiedź.

    1. aneta Autor says:

      Powinno być ok :)

  3. Witam Panią,
    Na początku bardzo dziękuję za wszelkie przepisy, bo dzięki Pani nauczyłam się piec. Przyznam, że zawsze wszystko wychodzi, nawet te bardziej skomplikowane przepisy. Niestety tym razem poszło coś nie tak. Upiekłam płat bezy według przepisu powyżej i nie wyszło. Zrobiłam drugi raz, ale piekłam pół h i też nie wyszło. Płat skruszył się podczas zawijania. Mam pytanie. Czy studzi Pani na płasko, czy zawija jak przy biszkoptowej. Co robić? Rozumiem, że płat będzie się kruszyć, ale mój złamał się dosłownie na trzy części.

    1. aneta Autor says:

      Płat beżowy będzie się kruszył i tutaj nie ma rady

  4. Witam. Czy maliny mogą być mrożone?

    1. aneta Autor says:

      Lepiej swieze

  5. Czy można upiec bezę bez termoobiegu? Nie mam tej opcji w kuchence :(

    1. aneta Autor says:

      można :)

    2. Czy czas i temperatura pieczenia będzie wtedy taka sama? Dopytuje bo to będzie moje pierwsze podejście do bezy ????

    3. aneta Autor says:

      Ja bym włożyła do piekarnika rozgrzanego do 140 C i od razu zmniejszyła do 110 C i piekła z 1,5 godz.

  6. Robiłam dzisiaj bezę i według mnie 40 minut to zdecydowanie za długi czas pieczenia. Beza była do wyrzucenia

    1. aneta Autor says:

      A dlaczego do wyrzucenia dokładnie?

  7. Kasia K. says:

    Piękna!
    I ten idealny, różowy, malinowy kolor…
    :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij