Rolada bezowa z malinami i kremem malinowym na bazie mascarpone. Bardzo lekki, słodki i delikatny deser. Rolada jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Polecam.
Bezę do rolady wykonujemy identycznie jak na Pavlovą lub tort bezowy. Jedyna różnica jest taka, że rozsmarowujemy ją na dość dużej blaszce i krócej pieczemy w piekarniku. Smarujemy kremem i zwijamy jak typową roladę biszkoptową.
Rolada bezowa jest bardziej krucha od tej biszkoptowej i musisz być delikatna podczas zwijania.
Krem malinowy z dodatkiem świeżych owoców fajnie współgra ze słodziutką bezą. Do kremu dodałam całe maliny, który nie tylko ładnie wyglądają, ale także sprawiają, że ich nieco kwaśny smak ożywia roladę przez co nie jest mdła.
Roladę bezową z malinami polecam do podawania zaraz po przygotowaniu. Na następny dzień niestety robi się już troszeczkę miękką i przez co mniej smaczna. Pięknie wygląda i cudownie smakuje. Idealny deser na lato.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z malinami.
ROLADA BEZOWA Z MALINAMI
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MALINOWY:
- 250 g malin
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 50 g wiórków kokosowych
Białka
w
temp.
pokojowej
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukru.
Miksujemy,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Na
koniec
dodajemy
przesianą
mąkę
ziemniaczaną
i
jeszcze
przez
chwilę
miksujemy.
Formę
o
wym.
23×35
cm
lub
nieco
większą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
150
C
z
termoobiegiem
na
około
40
min.
Ściereczkę
kuchenną
oprószamy
wiórkami
kokosowymi,
delikatnie
wykładamy
na
nie
bezę
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Maliny
miksujemy
(kilka
zostawiamy
do
środka)
i
przecieramy
przez
sitko,
aby
pozbyć
się
pestek.
Kremówkę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
gęsty
i
jednolity
krem.
Następnie
dodajemy
maliny,
przesiany
cukier
puder
oraz
żelatynę.
Wykładamy
równomiernie
na
bezę
i
gdzieniegdzie
wkładamy
całe
maliny.
Zwijanie
rolady
rozpoczynamy
od
dłuższego
boku.
Owijamy
folią
i
wkładamy
na
około
godzinę
do
lodówki.
Przed
podaniem
oprószamy
delikatnie
cukrem
pudrem
i
dekorujemy
malinami.
Komentarze
Witam! Czy ta żelatyna jest potrzebna czy można ją pominąć ? Wydaje mi sie ze mascarpone + śmietana kremówka sprawią ze krem będzie wystarczająco gesty..
możesz pominąć jeśli nie lubisz
Witam, mam pytanko o krem. Rozmrozilam jakieś 400g malin . Przecedze je przez sito i dodam żelatyny 4 łyżeczki (ok15g). Później zmieszam to z ubitą śmietanka 30 jakieś 330ml.
Czy taki krem się uda , nie mam serka mascarpone , nie wiem czy te proporcje wystarczą żelatyny do malin i śmietany żeby to stezalo ?
Z sama śmietana nie chce bo będzie mdłe jak dla mnie.
Proszę o odpowiedź.
Powinno być ok