Znajdź swój przepis

Bułeczki cynamonowe

17 listopada, 2022
REKLAMA:

Cudownie pachnące bułeczki cynamonowe, czyli cynamonki z przepysznym nadzieniem idealne w sezonie jesiennym. Puszyste, lekkie i wilgotne ze słodziutkim nadzieniem.

Ciasto drożdżowe jest bardzo proste do wykonania i fajnie daje się formować tworząc tzw. ślimaczki. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei można podsypać lekko mąką i wyrabiać, aż będzie sprężyste i jednolite. Natomiast nie wolno podsypywać za mocno, ponieważ ciasto będzie po upieczeniu bardziej suche i ciężkie.

Bułeczki cynamonowe, aby miały łady kształt należy dosyć ciasto zwijać w roladę. W ten sposób nie rozejdą się podczas pieczenia i stworzą ładny wzór po upieczeniu.

Nadzienie z cukru, masła i cynamonu jest bardzo proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia cynamon wydobywa bardzo aromatyczny zapach, który unosi się po całym domu tworząc jesienną atmosferę. Najlepszy do nadzienia będzie cukier brązowy, ale jeśli nie masz zastąp go po prosty zwykłym kryształem.

Wierzch cynamonek możesz polać lukrem, posmarować serkiem śmietankowym wymieszanym z cukrem i odrobiną miękkiego masła. Fajnie smakują polane odrobiną gorzkiej czekolady lub oprószone cukrem pudrem.

Zerknij na wersję nocną bułeczek cynamonowych, będą idealne na śniadanie.

cynamonki

BUŁECZKI CYNAMONOWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 12 – 14 bułeczek

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 400 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 2 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
  • 4 łyżki cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 75 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

NADZIENIE CYNAMONOWE

  • 80 g roztopionego masła
  • 150 g cukru np. brązowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże razem z łyżeczką cukru i zostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miseczki. Dodajemy pozostałe składniki i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilę roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Gotowe wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godz. W międzyczasie roztopione masło mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.
Po tym czasie na lekko oprószonej mąką stolnicy chwilkę wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt 30 x 40 cm. Smarujemy równomiernie nadzieniem i zwijamy dosyć ciasto wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Ostrym nożem odcinamy końce, aby je wyrównać i wycinamy kawałki ok. 3 cm. Układamy na blaszce w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy na ok. 20 minut do napuszenia. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut, aż bułeczki będą miały złoty kolor.

cynamonki
cynamonki
cynamonki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij