Cytrynowiec to ciasto o intensywnym smaku cytrynowym, bez pieczenia. Idealne na upały, dzięki dużej dawce cytryny doskonale orzeźwia. Cytrynowiec jest bardzo prosty w wykonaniu i jego żółte kolory wspaniale wyglądają na stole. Przepis zaczerpnięty został od Ewy Wachowicz.
W czasie ostatnich dużych upałów miałam problem z tężejąca galaretką, a raczej z jej niechęcią do ścięcia. Nie ma sensu wtedy pół dnia czekać, aż zgęstnieje w lodówce. Wkładamy ją wtedy na około godzinę do zamrażarki i przyśpieszamy proces. Do tego ciasta galaretka musi być już dosyć mocno tężejąca zanim ją wylejemy na ciasto. Uzyskamy wtedy ładne i równe warstwy bez wnika galaretki w masę jogurtową.
Cytrynowiec to na pewno ciasto nie dla wszystkich. Warstwa z sokiem z cytryny jest słodka, ale także kwaśna coś jak lemon curd. Masa jogurtowa jest raczej wyważona w smaku. Na wierzch cytrynowca dajemy ciastka typu delicje, u mnie akurat były o smaku pomarańczowym. Na wierzch wylewamy dużą ilość galaretki, a wszystko przekładamy warstwą herbatników i biszkoptów. Ciasto jest przepiękne i wszystkie warstwy razem wyglądają uroczo.
Ciasto cytrynowiec pokochałam od momentu przeczytania składników. Słodko-kwaśne, czyli to co uwielbiam i z dużą dawką owoców (tutaj akurat soku). Polecam bardzo w upały bo to ciasto bez pieczenia i nie zamęczy nas gorący piekarnik.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO CYTRYNOWIEC
SKŁADNIKI NA MASĘ CYTRYNOWĄ:
- 2 budynie waniliowe (proszek)
- sok wyciśnięty z 3 cytryn, dużych
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 130 g masła lub margaryny
SKŁADNIKI MASĘ JOGURTOWĄ:
- 700 g jogurtu naturalnego
- 2 galaretki cytrynowe
- 200 ml gorącej wody
- 1 łyżka cukru pudru
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
DODATKOWO:
- herbatniki maślane
- biszkopty okrągłe lub podłużne
- 2 opakowania ciastek typu delicje
- 2 galaretki cytrynowe
- 900 ml gorącej wody
Formę 24×24 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki jeden obok drugiego w rzędach. Sok z cytryny mieszamy z wodą. W 1/3 płynu rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Resztę wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier, dodajemy masło i podgrzewamy, aż do zagotowania i rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczony budyń, cały czas mieszając. Ponownie przekładamy na ogień i mieszamy do czasu, aż masa będzie mocno gęsta i zacznie lekko odstawać od ścianek rondelka. Jeszcze gorącą masę wylewamy delikatnie na herbatniki, przykrywamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Wypukłą część biszkoptów zatapiamy na chwilę w wodzie z cytryną i układamy jeden obok drugiego na masie cytrynowej. Wkładamy do lodówki na 40 min.
Galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, zostawimy do całkowitego wystudzenia. Jogurt miksujemy z galaretką oraz przesianym cukrem pudrem. Wkładamy na chwilę do lodówki, aż zacznie tężeć. Gęstą masę wylewamy delikatnie na biszkopty. Wkładamy do lodówki do stężenia. Kiedy masa będzie dosyć mocno ścięta układamy ciastka, czekoladą do góry.
Galaretki rozpuszczamy w 900 ml gorącej wody, studzimy i zostawiamy w lodówce, aż zacznie tężeć. Dosyć mocno tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Czy jak mam imprezę w sobotę, a zrobię ciasto w czwartek to będzie nadal smaczne?
Tak, ale owiń je w lodówce szczelnie folią spożywczą :) powietrze sprawia, że ciasto szybciej sie psuje :)
Zrobiłam ciasto z przepisu – wyszło super! Idealne na lato, orzeźwiające. Jedyne co zmieniłam, to spód – nie lubię herbatników na spodzie. Spód zrobiłam z rozdrobnionych ciasteczek śniadaniowych wymieszanych z masłem :)
Jej! Cudo! Bardzo lubię ciasta z cytrynową nuta, ale to Twoje to jakiś absolutny obłęd ♥