Nocne bułeczki cynamonowe z tego przepisu możesz wykonać wieczorem i upiec następnego dnia rano, aby cieszyć się świeżymi bułeczkami na śniadanie.
Mocno cynamonowe, maślane i puszyste bułeczki drożdżowe, które jesienią będą doskonale do kubka herbaty.
Bułeczki cynamonowe wyrabiamy i formujemy wieczorem i wkładamy do lodówki. W ten sposób bułeczki będą rosły, ale proces będzie bardziej spowolniony. Rano wyciągamy, zostawiamy na chwilę, aby się uzyskały temp. pokojową i pieczemy.
Bułeczki możemy jeść samodzielnie, polukrować lub wykonać polewę z serka kremowego. To moje nowe odkrycie i bułeczki cynamonowe rewelacyjnie smakują z serową polewą, która jest kremowa i słodka.
Nocne bułeczki cynamonowe to rewelacyjny sposób na domowe bułeczki, które rano będą świeżutkie i miękkie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z cynamonem.
NOCNE BUŁECZKI CYNAMONOWE
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
ILOŚĆ: 12 bułeczek
- 500 g mąki tortowej
- 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 230 ml mleka, ciepłego
- 70 g masła, roztopionego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 85 g masła, miękkiego
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
SKŁADNIKI NA POLEWĘ ŚMIETANKOWĄ:
- 55 g masła, miękkiego
- 100 g serka śmietankowego, kremowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 4 łyżki cukru pudru
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn) cukier oraz sól. Jajka lekko roztrzepujemy i dodajemy do mąki. Wlewamy ciepłe mleko i mieszamy. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto wlewając porcjami roztopione masło. Gotowe ciasto powinno być jednolite i gładkie. Przekładamy do miski i owijamy folią. Zostawiamy na 1-1,5 godz. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrabiamy na podsypanej mąką stolnicy. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wym. 40×30 cm. Smarujemy miękkim masłem i oprószamy cukrem i cynamonem. Zwijamy jak roladę zaczynając od dłuższego boku. Kroimy na 12 części ostrym nożem. Przekładamy na blaszkę np. 25×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach od siebie, aby mogły wyrosnąć. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na noc. Rano przed pieczeniem wyciągamy z lodówki na 30 min. Następnie pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do zarumienienia. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce serek, wanilię oraz przesiany cukier puder. Smarujemy wierzch bułeczek.
:):):)
вполне себе годнота
_________________
Играть в игровые автоматы на деньги от 50 рублей
Czy te bułeczki można upiec od razu po przygotowaniu?
Trzeba wyjąć, aby się ogrzaly :)