Proste, pulchne, słodkie i troszkę w smaku przypomina mi babkę piaskową ciasto marmurkowe z nutellą. Krem czekoladowy dodaje rewelacyjnego posmaku orzechowo-czekoladowego. Tradycyjny przepis z lekkim urozmaiceniem.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 ½ szklanki mąki tortowej
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 226 g masła, miękkiego
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki nutelli
Masło razem z cukrem miksujemy na jasną i puszysta masę. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz wanilię, cały czas miksując.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, solą i dodajemy do powstałej wcześniej masy z masła.
Ciasto dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy nutellę, miksujemy.
Keksówkę o wym. 22×12 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. ½ masy jasnej wykładamy do foremki, następnie na nią wykładamy ½ masy z nutelli. Powtarzamy czynność. Na koniec za pomocą rączki od łyżki tworzymy zygzak przez środek ciasta, aż do dna foremki. Pieczemy w temp. 160C przez ok. godzinę i 10 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w foremce na 15 min i po tym czasie wyciągamy. Smacznego.