Kruche ciasteczka śmietankowe z cukrem i wiórkami kokosowymi. Prosty przepis na ciasteczka, które można długo przechowywać.
Ciasteczka są przepyszne, kruche i delikatne. Wierzch można oprószyć cukrem, wiórkami lub orzechami.
Śmietankowe ciasteczka będą idealne do upieczenia razem z dziećmi.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasteczka.
REKLAMA:
ŚMIETANKOWE CIASTECZKA Z CUKREM I WIÓRKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 3 blaszki ciasteczek
- 300 g mąki tortowej
- 150 g masła, zimnego
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko, zimne
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, zimnej
DODATKOWO:
- cukier kryształ do obsypania
- wiórki kokosowe do obsypania
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtko oraz śmietanę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na 1-2 godz. do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części. Jedną rozwałkowujemy, natomiast resztę chowamy do lodówki. Wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy foremkami, smarujemy pozostałym białkiem i oprószamy cukrem lub wiórkami. Pieczemy w temp. 175 C przez około 15 min. do zarumienienia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
A czy można upiec na mące bezglutenowej?
tak :)
Czy można użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej?
tak :)