Intensywny tort czekoladowy słony karmel z pysznym kremem i blatami czekoladowymi. Pyszny, mocno czekoladowy z pysznym kremem.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 6 jajek, dużych
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 6 łyżek kakao, płaskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżeczki rumu lub wódki
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY KREM:
- 170 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 270 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki gorącej wody
DODATKOWO:
- 400 g masy kajmakowej
- 1/3 łyżeczki soli
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy z solą na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, po dodaniu każdego miksujemy na niewielkich obrotach. Suche składniki bardzo delikatnie za pomocą dużej łyżki mieszamy z ubitymi białkami. Przekładamy do tortownicy ( u mnie silikonowa ) o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 165 C przez ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzimy przez 15 min. Następnie wyciągamy z formy i przekładamy na stolnice górną częścią do dołu, aby ciasto się wyrównało. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie biszkopt przekrawamy na 3 części.
Masę kajmakową podgrzewamy, aby była lekko płynna. Dodajemy sól i mieszamy. Wszystkie składniki na poncz razem łączymy.
Jeden blat biszkoptowy nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę masy kajmakowej. Przykrywamy drugim i lekko dociskamy, ponownie ponczujemy oraz wykładamy pozostały kajmak. Trzeci blat ponownie dociskamy i lekko nasączamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie przekładamy i zostawiamy, aż osiągnie temp. pokojową. Kakao mieszamy z gorącą wodą i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy z przesianym cukrem pudrem na tzw. puch. Dodajemy powoli roztopioną czekoladę cały czas miksując. Na koniec łączymy z kakao. Smarujemy wierzch oraz boki ciasta. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Kroimy nożem zanurzonym w gorącej wodzie. Smacznego.
https://uploads.disquscdn.com/images/31a0f3f2e179c168432466f89cb84cfeba1b06841df66ff94ae2760e8d2d2805.jpg
Robiłam na wielkanoc. był pycha!
Super wersja :)
Piękny teks o miłości przepis super ;)
Prawdziwe cudo:)