Znajdź swój przepis

Drożdżówki z serem

22 lutego, 2023

Drożdżówki z serem na puszystym i lekkim cieście drożdżowym z pysznym nadzieniem z twarogu. Przepyszne domowe drożdżówki.

Ciasto drożdżowe jest niesamowicie lekkie, puszyste i wilgotne, dzięki dodaniu do środka oleju.

Długo zachowuje swoją świeżość i lekkość.

Nadzienie z twarogu wykonałam bez mielenia, natomiast jeśli lubisz bardziej gładkie i kremowe nadzienie wystarczy zmielić twaróg dwukrotnie.

Sposób zawijania drożdżówek znajdziesz na zdjęciach pod koniec przepisu.

REKLAMA:

Drożdżówki zamiast lukrem można obsypać odrobiną kruszonki.

Niesamowicie pyszne połączenie ciasta drożdżowego i nadzienia serowego.

Idealne na podwieczorek, deser lub weekendowe pieczenie.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM

DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I BUDYNIEM

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I SEREM

REKLAMA:
drożdżówki z serem

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10 – 12 drożdżówek

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 500 g mąki pszennej
  • 11 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 65 g roztopionego masła
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

NADZIENIE SEROWE

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła o temp. pokojowej
  • 2 żółtka

LUKIER

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 – 3 łyżki wody

DODATKOWO

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE:

W ciepłym mleku z łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże suche lub świeże. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę i mieszamy razem z cukrem i solą. Dodajemy jajka oraz wyrośnięte drożdże i mieszamy łyżką. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto co chwilę dolewając roztopione masło i olej. Wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto będzie jednolite. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką kuchenną i zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie mieszamy twaróg z cukrem, masłem i żółtkami. Na podsypaną mąką stolnicę wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy na wymiary 35 x 50 cm. Smarujemy nadzieniem zostawiając ok. 2 cm od brzegów. Jeden bok ciasta nakładamy na drugi i dokładnie tak samo postępujemy z drugim bokiem (zerknij zdjęcia poniżej). Następnie wycinamy nożem 10 – 12 kawałków. Bierzemy jeden koniec i okręcamy dwa razy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach do siebie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
Po tym czasie smarujemy lekko roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i pieczemy przez ok. 20 minut do zarumienienia wierzchu bułeczek. Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i wodę. Smarujemy wierzch bułeczek lukrem.

drożdżówki z serem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij