Znajdź swój przepis

Drożdżówki z serem

22 lutego, 2023

Drożdżówki z serem na puszystym i lekkim cieście drożdżowym z pysznym nadzieniem z twarogu. Przepyszne domowe drożdżówki.

Ciasto drożdżowe jest niesamowicie lekkie, puszyste i wilgotne, dzięki dodaniu do środka oleju. Długo zachowuje swoją świeżość i lekkość.

Nadzienie z twarogu wykonałam bez mielenia, natomiast jeśli lubisz bardziej gładkie i kremowe nadzienie wystarczy zmielić twaróg dwukrotnie.

Sposób zawijania drożdżówek znajdziesz na zdjęciach pod koniec przepisu. Sposób jest bardzo prosty. Drożdżówki zamiast lukrem można obsypać odrobiną kruszonki.

ZOBACZ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM

DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I BUDYNIEM

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I SEREM

drożdżówki z serem

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10 – 12 drożdżówek

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 500 g mąki pszennej
  • 11 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 65 g roztopionego masła
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

NADZIENIE SEROWE

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła o temp. pokojowej
  • 2 żółtka

LUKIER

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 – 3 łyżki wody

DODATKOWO

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE:

W ciepłym mleku z łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże suche lub świeże. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę i mieszamy razem z cukrem i solą. Dodajemy jajka oraz wyrośnięte drożdże i mieszamy łyżką. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto co chwilę dolewając roztopione masło i olej. Wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto będzie jednolite. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką kuchenną i zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie mieszamy twaróg z cukrem, masłem i żółtkami. Na podsypaną mąką stolnicę wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy na wymiary 35 x 50 cm. Smarujemy nadzieniem zostawiając ok. 2 cm od brzegów. Jeden bok ciasta nakładamy na drugi i dokładnie tak samo postępujemy z drugim bokiem (zerknij zdjęcia poniżej). Następnie wycinamy nożem 10 – 12 kawałków. Bierzemy jeden koniec i okręcamy dwa razy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach do siebie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
Po tym czasie smarujemy lekko roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i pieczemy przez ok. 20 minut do zarumienienia wierzchu bułeczek. Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i wodę. Smarujemy wierzch bułeczek lukrem.

drożdżówki z serem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x