Drożdżówki z serem na puszystym i lekkim cieście drożdżowym z pysznym nadzieniem z twarogu. Przepyszne domowe drożdżówki.
Ciasto drożdżowe jest niesamowicie lekkie, puszyste i wilgotne, dzięki dodaniu do środka oleju.
Długo zachowuje swoją świeżość i lekkość.
Nadzienie z twarogu wykonałam bez mielenia, natomiast jeśli lubisz bardziej gładkie i kremowe nadzienie wystarczy zmielić twaróg dwukrotnie.
Sposób zawijania drożdżówek znajdziesz na zdjęciach pod koniec przepisu.
Drożdżówki zamiast lukrem można obsypać odrobiną kruszonki.
Niesamowicie pyszne połączenie ciasta drożdżowego i nadzienia serowego.
Idealne na podwieczorek, deser lub weekendowe pieczenie.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I BUDYNIEM
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I SEREM
DROŻDŻÓWKI Z SEREM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 10 – 12 drożdżówek
CIASTO DROŻDŻOWE
- 500 g mąki pszennej
- 11 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 200 ml ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 65 g roztopionego masła
- 4 łyżki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
NADZIENIE SEROWE
- 500 g twarogu półtłustego
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki masła o temp. pokojowej
- 2 żółtka
LUKIER
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 – 3 łyżki wody
DODATKOWO
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
W ciepłym mleku z łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże suche lub świeże. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę i mieszamy razem z cukrem i solą. Dodajemy jajka oraz wyrośnięte drożdże i mieszamy łyżką. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto co chwilę dolewając roztopione masło i olej. Wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto będzie jednolite. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką kuchenną i zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie mieszamy twaróg z cukrem, masłem i żółtkami. Na podsypaną mąką stolnicę wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy na wymiary 35 x 50 cm. Smarujemy nadzieniem zostawiając ok. 2 cm od brzegów. Jeden bok ciasta nakładamy na drugi i dokładnie tak samo postępujemy z drugim bokiem (zerknij zdjęcia poniżej). Następnie wycinamy nożem 10 – 12 kawałków. Bierzemy jeden koniec i okręcamy dwa razy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach do siebie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
Po tym czasie smarujemy lekko roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i pieczemy przez ok. 20 minut do zarumienienia wierzchu bułeczek. Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i wodę. Smarujemy wierzch bułeczek lukrem.