Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Na słodko, Słodkie bułeczki

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i serem

Czerwiec 23, 2022 , 7581 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Puszyste i lekkie bułeczki drożdżowe z truskawkami i serem obsypane kruszonką. Przepyszne domowe drożdżówki, które szybko wykonasz w sezonie na truskawki.

Drożdżówki możesz także przygotować z innymi owocami np. malinami, jagodami lub wiśniami. Poza sezonem używamy zamrożonych owoców, których wcześniej nie rozmrażamy.

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i serem świeżo pieczone w domu są cudowne. Puszyste, mięciutkie z nadzieniem serowym oraz soczystymi truskawkami. Niebo w gębie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słodkie bułeczki.

Bułeczki drożdżowe z truskawkami

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I SEREM

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 14 bułeczek

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 600 g mąki tortowej
  • 40 g drożdży świeżych lub 20 g drożdży suchych
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 żółtko (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • szczypta soli

NADZIENIE SEROWE

  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
  • KRUSZONKA
  • 150 g mąki tortowej
  • 80 g cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 100 g roztopionego masła

DODATKOWO

  • ok. 200 – 300 g truskawek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z suchymi drożdżami (jeśli ciasto wykonasz na świeżych drożdżach wcześniej trzeba wykonać rozczyn z odrobiny mleka, cukru i mąki). Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, ciepłe mleko, jajko i żółtko i lekko mieszamy łyżką. Następnie zaczynamy zagniatanie dodając stopniowo w kilku porcjach roztopione i jeszcze lekko ciepłe masło oraz olej. Ciasto powinno być jednolite i lekko klejące. Formujemy w kulkę, zawijamy folią lub przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do podwojenia objętości.
W międzyczasie twaróg mieszamy z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki. Do roztopione masła na kruszonkę dodajemy pozostałe składniki i mieszamy widelcem do powstania kruszonki, odstawiamy.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i chwilkę wyrabiamy. Następnie dzielimy ciasto na 14 kawałków. Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce piekarnika w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 – 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie szklanka wykonujemy wgłębienia. Smarujemy boki roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Połowę wgłębienia wypełniamy masą serową, a pozostałą truskawkami (u mnie weszły dwie średnie truskawki). Obsypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 35 minut, do zarumienienia skórki bułeczek.

Bułeczki drożdżowe z truskawkami
Bułeczki drożdżowe z truskawkami

Komentarze

Dodaj komentarz