Puszyste i lekkie bułeczki drożdżowe z truskawkami i serem obsypane kruszonką. Przepyszne domowe drożdżówki, które szybko wykonasz w sezonie na truskawki.
Drożdżówki możesz także przygotować z innymi owocami np. malinami, jagodami lub wiśniami. Poza sezonem używamy zamrożonych owoców, których wcześniej nie rozmrażamy.
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i serem świeżo pieczone w domu są cudowne. Puszyste, mięciutkie z nadzieniem serowym oraz soczystymi truskawkami. Niebo w gębie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słodkie bułeczki.
REKLAMA:
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I SEREM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 14 bułeczek
CIASTO DROŻDŻOWE
- 600 g mąki tortowej
- 40 g drożdży świeżych lub 20 g drożdży suchych
- 250 ml ciepłego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 120 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 żółtko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- szczypta soli
NADZIENIE SEROWE
- 500 g twarogu półtłustego, zmielonego
- 1 żółtko
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- KRUSZONKA
- 150 g mąki tortowej
- 80 g cukru
- 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 100 g roztopionego masła
DODATKOWO
- ok. 200 – 300 g truskawek
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z suchymi drożdżami (jeśli ciasto wykonasz na świeżych drożdżach wcześniej trzeba wykonać rozczyn z odrobiny mleka, cukru i mąki). Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, ciepłe mleko, jajko i żółtko i lekko mieszamy łyżką. Następnie zaczynamy zagniatanie dodając stopniowo w kilku porcjach roztopione i jeszcze lekko ciepłe masło oraz olej. Ciasto powinno być jednolite i lekko klejące. Formujemy w kulkę, zawijamy folią lub przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do podwojenia objętości.
W międzyczasie twaróg mieszamy z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki. Do roztopione masła na kruszonkę dodajemy pozostałe składniki i mieszamy widelcem do powstania kruszonki, odstawiamy.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i chwilkę wyrabiamy. Następnie dzielimy ciasto na 14 kawałków. Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce piekarnika w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 – 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie szklanka wykonujemy wgłębienia. Smarujemy boki roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Połowę wgłębienia wypełniamy masą serową, a pozostałą truskawkami (u mnie weszły dwie średnie truskawki). Obsypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 35 minut, do zarumienienia skórki bułeczek.
Super przepis. Najlepsze bułeczki jakie zrobiłam.