Naleśniki amerykańskie, czyli pancakes tutaj w wersji klasycznej na maślance. Przepyszne, delikatne i niezwykle proste w wykonaniu. Ciasto musi się ze sobą „przegryźć” przez godzinę lub zostawiamy na noc w lodówce i rano tylko smażymy. Genialny pomysł dla osób, które uwielbiają i celebrują śniadania.
Naleśniki amerykańskie są doskonałą bazą. Pasuję do słonych dodatków jak i słodkich. Ja podawałam je z miodem i smak był cudowny.
Możesz je smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu i ja tą wersję uwielbiam lub na odrobinie masła, dzięki czemu mają lekko chrupiącą skórkę.
Idealne na śniadanie, kolację lub do pracy w połączeniu np. z owocami. Jest to klasyczna wersja naleśników amerykańskich, prosta i bez udziwnień, ale niezwykle pyszna.
TUTAJ znajdziesz pozostałe przepisy na placki, racuchy i pancakes.
NALEŚNIKI AMERYKAŃSKIE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 15 placuszków
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 2 łyżki rozpuszczonego masła lub margaryny
- szczypta soli
*szklanka o pojemności 250 ml
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą i proszkiem. Dodajemy cukier, sól, jajko, maślankę i roztopione masło. Składniki mieszamy ze sobą. Miseczkę owijamy folią i odstawiamy na godzinę lub całą noc. Naleśniki smażymy na średnio rozgrzanej patelni teflonowej. Gdy na wierzchu naleśnika pojawiają się bąbelki to znak, że można go przewrócić na drugą stronę. Podajemy z dowolnymi dodatkami.


Te naleśniki sa pyszne. Moj syn uwielbia je z nutella, a ja z owocami. Naprawdę swietny przepis. Dzięki
świetnie wyglądają ;wersja z miodem bardzo mi się podoba;) zapraszam na ”placuszki dyniowe a la pancakes z kawałkami czekolady” pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/placuszki-z-dynia-alla-pancakes.html