Fit ciasteczka (bez pieczenia) to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ciastek. Nie zawierają białego cukru i mąki. Są bardzo słodkie, pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu.
Ciasteczka fit to dokładnie cztery składniki. Wiórki kokosowe, płatki owsiane, masło orzechowe oraz miód. Masło najlepiej jeśli nie będzie solone o kremowej konsystencji. Będzie się łatwiej łączyło z pozostałymi składnikami.
Miód dodałam mniszkowy, ale akurat taki miałam pod ręką. Natomiast możesz dodać swój ulubiony ważne, aby był to naturalny miód. Dodawaj go według swoich upodobań. Z tych proporcji wychodzą bardzo słodkie ciasteczka i jeśli nie lubisz, aż tak słodkich zmniejsz ilość miodu.
Fit ciasteczka możesz podawać dzieciom, są bardzo słodkie i na pewno są o wiele zdrowsze niż te dostępne w sklepach. Doskonale też będą do pracy. Są sycące i na dłuższy czas dodają energii.
TUTAJ znajdziesz inny mój przepis na kuleczki owsiane.
FIT CIASTECZKA (BEZ PIECZENIA)
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: około 20-25 ciasteczek
- 1 szklanka masła orzechowego, kremowego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka płatków owsianych, górskich
- 2 łyżki miodu, czubate
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Masło orzechowe oraz miód delikatnie podgrzewamy w rondelku o grubym dnie, aby składniki się ze sobą połączymy i były półpłynne. Następnie dodajemy wiórki oraz płatki i mieszamy ze sobą dokładnie. Zostawiamy do wystudzenia i lekko zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kuleczki, które spłaszczamy w formę ciasteczek. Układamy na talerzu i wkładamy na godzinę lub dwie do lodówki, aby stężały.
Komentarze
Witam. Czy można czymś zastąpić masło orzechowe?
Ja bym go tutaj nie zmieniała na inny składnik.
te ciasteczka są miękkie? Paćka taka?
u mnie nie były takie