Biszkopt z jabłkami to jedno z najprostszych i najszybszych ciast z jabłkami jakie piekłam. Leciutkie, puszyste i do tego nieco wilgotne z kawałkami jabłek. Idealne w jesienne wieczory.
Ciasto wykonujemy niemal identycznie jak biszkopt pod tort. Jedyną różnicą jest dodatek oleju i proszku do pieczenia, ale przez te dodatki ciasto zyskuje na wysokości i wilgotności.
Rewelacyjne ciasto do przewożenia i długo zachowuje swoją świeżość. Natomiast najlepsze jest zaraz po wystudzeniu.
Warto jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
Jeśli nie czujesz się zbyt mocna w kuchni, a masz chęci zmierzyć się z ciastem i wykonać samodzielnie jakiś prosty przepis to na pewno polecam Ci na początek to ciasto. Tutaj nie ma mowy, aby pojawił się zakalec.
Biszkopt z jabłkami nie jest wykwintnym ciastem, ale swoja prostotą i smakiem sprawia, że raz na jakiś czas mamy ochotę na właśnie takie proste ciasto.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
BISZKOPT Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
- 2 jabłka, średnie
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kosteczkę (możemy lekko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały). Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku.
W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką drewnianą lub szpatułką. Na koniec dodajemy olej i ponownie delikatnie mieszamy.
Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wylewamy ciasto i na wierzchu układamy kawałeczki jabłek (nie dawać zbyt dużo jabłek na środek bo bardziej opadnie). Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasto zostawiamy na 15 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie oprószamy cukrem pudrem.



Ile trzeba dać łyżeczek proszku do pieczenia? Co to znaczy 11/2 łyżeczki??
Juz poprawione 1 i 1/2 łyżeczki :)
Ja piekłam pół na pół Mąka pszenna zero i Mąka orkiszowa i pół szklanki Ksylitolu. Wersja super na imprezę z dziećmi i insulinoopornym. Równie puszysta.
Ciasto przepyszne
Zapomniałam o oleju. Zobaczymy co wyrośnie ;)
Pyszne, puszyste i wilgotne ciasto! Zniknęło w oka mgnieniu, jeszcze ciepłe. Przepis dołącza do moich ulubionych!
Świetny orzepis, ja po 20 minutach miałam bardzo wysoki biszkopt , dołożyłam jeszcze 10 min i był upieczony
Ciasto wyszło super! Tak pięknie wyrosło ????
Super przepis. Ciasto jest bardzo puszyste.
Świetny przepis! Najbardziej puszysty biszkopt jakiego jadłam :))) i w dodatku jaki pyszny !
Pierwszy raz w życiu robiłam biszkopt i wyszedł super z tego przepisu.
Trochę martwiłam się ilością jabłek na wierzchu, czy nie za dużo. Ale wyszło wszystko ok.
Dziękuję za ten przepis.
Ciasto wyszło przepyszne, zniknęło natychmiast :)
Zastanawiam się, czy można dodać olej miksując po żółtkach, czy trzeba dopiero po mące ?
Jak dodajesz po mące co nieco mniej masa opadnie :)
A czy mozna podwoic skladniki? Czy wyjdzie rownie puszyste?
tak :)
Tak się cieszę, że znalazłam przepis na szybkie, pyszne i proste do zrobienia ciasto z jabłkami. Dodane do ulubionych. Pycha!
Jeśli mam blachę o średnicy 26 cm to powinnam zostawić te same ilości czy jednak zwiększyć?
Zwiększyć o 1/3 :)
Czy może być oliwa z oliwek zamiast oleju rzepakowego?
Lepiej użyć oleju
Robiłam to ciasto już kilka razy i za każdym razem było pyszne :) Zastanawiam się, czy w tym przepisie można użyć stewii w proszku zamiast cukru, a jeśli tak, to ile?
Nie pieke na stewii, ale możesz przeliczyć i spróbować zamienić.