Ciasto keks jest to jedno ze smaczniejszych moim zdaniem ciast, ale kto piekł wie, że jest „humorzaste”. Opadające w cieście bakalie to zmora niejednej osoby, która je piekła. Ten przepis jest niezawodny i gwarantuje Wam, że nic nie opadnie:). Do ciasta jeśli lubicie możecie dodać więcej owoców kandyzowanych, jeśli są duże radzę, aby je pokroić na mniejsze kawałeczki. Klikając TUTAJ znajdziecie post na temat zapobiegania opadaniu bakalii w cieście.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g mąki tortowej
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 200 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 100 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, odmierzamy jedną łyżkę do oprószenia. Bakalie płuczemy w gorącej wodzie i osuszamy. Następnie zasypujemy łyżką mąki i dokładnie obtaczamy.
Miękkie masło miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Stopniowo do masy dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując na małych obrotach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Połączoną masę miksujemy na najwyższych obrotach przez 4 minuty. Na koniec dodajemy bakalie i ponownie chwilę miksujemy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez 15 min, następnie zmniejszamy do 180 C i pieczemy przez kolejne 45 min. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po 15 min. Smacznego.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na Boże Narodzenie.
Hej.Skąd taka piękna zastawa?? :)
Hej, kiedyś kupiona na allegro :)
Czy pieczemy góra dół? Czy może być termoobieg?
Góra – dół :)
Przepis bardzo prosty. Ciasto wyszlo rewelacyjne !!! Polecam sprobowac,nawet laik z powodzeniem je upiecze. Po prostu nie ma gdzie pomylic sie.
Pyszne ciasto, piekłam dwa razy i wyszło super, polecam!