Placuszki jogurtowe z rabarbarem idealne na wiosenne śniadanie. Pyszne, proste z kawałkami lekko kwaśnego rabarbaru. Przepyszne z dodatkiem miodu lub cukru pudru.
Placuszki jogurtowe są doskonałe do wykonania kiedy zostaje Ci trochę rabarbaru, a nie chcesz go wyrzucać. Do placuszków możesz dodać dowolną ilość rabarbaru i może być to jedna łodyga lub więcej.
Rabarbar koniecznie na 30 minut przed smażeniem zasyp cukrem i zostaw, aby puścił sok i lekko skruszał. Szybszą metodą jest przesmażenie chwilkę na patelni, aby lekko go zmiękczyć, natomiast nie powinna powstać papka.
Placuszki uwielbiam, ponieważ dzięki dodaniu jogurtu ma specyficzny smak. Połączenie placuszków jogurtowych z rabarbarem, które polewamy miodem to moja ulubiona kombinacja.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z rabarbarem.
PLACUSZKI JOGURTOWE Z RABARBAREM
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 2-3 łodygi rabarbaru
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Rabarbar kroimy na kawałeczki i zasypujemy cukrami, odstawiamy na 30 min. Jogurt mieszamy razem z jajkiem oraz solą. Mąkę przesiewamy prosto do mokrych składników razem z proszkiem oraz cynamonem. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy rabarbar i ponownie mieszamy. Smażymy placuszki na średnio rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Po usmażeniu na złoty kolor odsączamy z nadmiaru tłuszcza na ręczniku papierowych. Podajemy z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym.