Brownie oreo to bardzo proste ciasto o zakalcowym charakterze. Mocno czekoladowe, wilgotne z zatopionymi pysznymi ciasteczkami na wierzchu ciasta.
Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga użycia miksera. Wystarczy wymieszać składniki łyżką lub szpatułką.
Brownie z oreo ma intensywny czekolady smak i niesamowicie delikatną, wilgotną konsystencję. Nie jest to bardzo ciężkie brownie, raczej ma delikatniejszą strukturę.
Ciasteczka oreo możesz zastąpić innymi podobnymi ciasteczkami, ale najlepiej jeśli będą czekoladowe z nadzieniem. Fajnie podkreślą smak ciasta i dodatkowo będą ciekawym i chrupiącym dodatkiem.
Przepyszne, proste i mega czekoladowe.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na brownie.
BROWNIE OREO
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 30 g gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 2 jajka, duże
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 5-6 ciasteczek oreo
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
W rondelku podgrzewamy wodę razem z cukrem oraz czekoladą. Mieszamy do połączenia składników, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt, olej, oraz sól. Wlewamy mieszaninę z czekolady (jeszcze ciepłą) i mieszamy tylko do połączenia składników. Formę o wym. 20×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i układamy pokruszone ciasteczka. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min.
Czy na dużą blachę trzeba podwoić ilość składników ?
tak :)
Testowałam fajny szybki przepis . Świetny do kakao albo kawy ;)
Można użyć mąki kokosowej?
Jeszcze nie robiłam na mące kokosowej, ale powinno się udać :)