Znajdź swój przepis

Brownie oreo

31 maja, 2017

Brownie oreo to bardzo proste ciasto o zakalcowym charakterze. Mocno czekoladowe, wilgotne z zatopionymi pysznymi ciasteczkami na wierzchu ciasta.

Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga użycia miksera. Wystarczy wymieszać składniki łyżką lub szpatułką.

Brownie z oreo ma intensywny czekolady smak i niesamowicie delikatną, wilgotną konsystencję. Nie jest to bardzo ciężkie brownie, raczej ma delikatniejszą strukturę.

Ciasteczka oreo możesz zastąpić innymi podobnymi ciasteczkami, ale najlepiej jeśli będą czekoladowe z nadzieniem. Fajnie podkreślą smak ciasta i dodatkowo będą ciekawym i chrupiącym dodatkiem.

REKLAMA:

Przepyszne, proste i mega czekoladowe.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na brownie.

brownie

BROWNIE OREO

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2 jajka, duże
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 5-6 ciasteczek oreo

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

W rondelku podgrzewamy wodę razem z cukrem oraz czekoladą. Mieszamy do połączenia składników, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt, olej, oraz sól. Wlewamy mieszaninę z czekolady (jeszcze ciepłą) i mieszamy tylko do połączenia składników. Formę o wym. 20×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i układamy pokruszone ciasteczka. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min.

brownie brownie

brownie

Dołącz do dyskusji

  1. Czy na dużą blachę trzeba podwoić ilość składników ?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. Angelkika says:

    Testowałam fajny szybki przepis . Świetny do kakao albo kawy ;)

  3. Budyniek says:

    Można użyć mąki kokosowej?

    1. Ilovebake says:

      Jeszcze nie robiłam na mące kokosowej, ale powinno się udać :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij