Czekoladowa chmurka to niesamowicie pyszne ciasto z duża dawką czekolady, nasączone likierem z pysznym kremem i bezą.
Ciasto idealne na bardziej formalne uroczystości lub urodzimy, możesz wykonać w formie tortu.
Ciasto jest intensywnie czekoladowe z wyczuwalną nutką alkoholu. Dwie warstwy kremu: jedna mocno czekoladowa i druga leciutka i delikatna. Całość przełamana dżemem porzeczkowym i przykryta chrupiąca bezą.
Czekoladowa chmurka to słodkie, kremowe ciasto, który na pewno zapamiętasz na długo.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CZEKOLADOWA CHMURKA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1/2 szklanki likieru np. słony karmel do nasączenia**
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego, małego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
** likier można pominąć i nasączyć np. herbata z cukrem
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Nasączamy połową likieru.
Białka w temp. pokojowej miksujemy na sztywną piankę, pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę oraz sok z cytryny. Wykładamy do identycznej formy lub obrysowujemy na papierze kształt formy i wypełniamy. Łyżką na górze wykonujemy fikuśne kształty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C i od razu zmniejszamy do 110 C, pieczemy przez ok. 1,5 godz. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz dodajemy roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim blatem, który nasączamy likierem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy przez chwilę np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Krem wykładamy na biszkopt, owijamy folią i wkładamy na godz. lub dłużej do lodówki. Przed podaniem smarujemy wierzch dżemem i przykrywamy bezą.
Bezę można wykonać dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym piekarniku.
A czym mogę zastąpić alkohol? Dzieci też będą jadły ????
pomijamy :)
Ciasto wyszło przepyszne, zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie, nic nie zmieniałam.
Ciasto zapowiadało się znakomicie, jednak przy kosztowaniu czekoladowej masy jak dla mnie jest zbyt dużo czekoladowa, a za mało śmietankowa. Następnym razem zmniejszę ilość czekolady o połowę i będzie idealnie :) Polecam
Dżem położyłam na pierwszy blat biszkoptowy i jest ok
Czy jeśli wyłożę beze na ciasto w piątek a podawane będzie w sobotę to czy z bezą będzie wszystko okey ? Chciałam zrobić to ciasto na komunię ale mam wątpliwości jeśli chodzi o bezę
Ja miałam problem z kremem czekoladowym, jak chciałam dolać ją do śmietany robiła się straciatella, dlatego zrobiłam ganache :) ale to kwestia wprawy chyba. I biszkopt wyszedł mi delikatny i kruchy. Przy przekrawaniu wierz trochę mi popękał… Czym to może być spowodowane?
Wierzch trochę mi popękał*
Jak to dżem smarować kremem nie wymieszać się to tak razem? Nie zrobi się fioletowy.
Trzeba uważać. Nakładać łyżką krem i uważnie rozgarniać wierzch, tak żeby nie dotknąć dżemu.
Prosty przepis, przepyszne ciasto. Wszystkim na urodzinowym przyjęciu smakowało. Do jasnej masy dodałam borówki i kawałki truskawek :)
A jeżeli mam formę 25 x 40 to muszę zwiększać proporcję ciasta?
mozesz zwiekszyc o 1/4 lub nie zwiekszac, ale bedzie nizsze
Upiekłam, zapowiada się pysznie, ale na degustację musimy jeszcze trochę poczekać :). Krem śmietankowy wg mnie ma idealne proporcje – jest wyważony w smaku, nie za słodki, śmietankowy, aksamitny, przepyszny. Krem czekoladowy trochę zmodyfikowałam – rozpuściłam czekolady wczoraj w gorącej śmietanie i dziś po nocy w lodówce ubiłam na puszysty krem (Pani sposobem niestety nie potrafię, wyższa szkoła, zawsze wychodziła mi straciatella ;) ), dałam czekoladę mleczną i deserową pół na pół i 1 łyżkę cukru, wyszło lekko deserowo, pysznie. Teraz się chłodzi i czeka na dżem i bezę. Proszę napisać, jak przechowywać gotowe ciasto, żeby bez nie była miękka i ciągnąca. Polecam wszystkim, mamy pyszne ciasto na Dzień Dziecka.
Mam pytanie odnośnie tego dzemu: czy on na pewno ma być na jasnej masie pod beza? Bo z przepisu tak wynika a na zdjęciach go nie widać. Raczej wydaje mi się że został nim posmarowany drugi blat biszkoptu. Tylko nie wiem czy mam rację.
nie do konca widac po zdjeciach bo to nie byla duza warstwa, ale mozesz dac tylko jedna :)
Ciasto przepychota :-) bardzo proste, a efekt zniewalający :-)