Znajdź swój przepis

Czekoladowa chmurka

21 maja, 2020

Czekoladowa chmurka to niesamowicie pyszne ciasto z duża dawką czekolady, nasączone likierem z pysznym kremem i bezą.

Ciasto idealne na bardziej formalne uroczystości lub urodzimy, możesz wykonać w formie tortu.

Ciasto jest intensywnie czekoladowe z wyczuwalną nutką alkoholu. Dwie warstwy kremu: jedna mocno czekoladowa i druga leciutka i delikatna. Całość przełamana dżemem porzeczkowym i przykryta chrupiąca bezą.

Czekoladowa chmurka to słodkie, kremowe ciasto, który na pewno zapamiętasz na długo.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

czekoladowa chmurka

CZEKOLADOWA CHMURKA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

REKLAMA:
  • 5 białek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1/2 szklanki likieru np. słony karmel do nasączenia**
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego, małego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

** likier można pominąć i nasączyć np. herbata z cukrem

Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Nasączamy połową likieru.
Białka w temp. pokojowej miksujemy na sztywną piankę, pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę oraz sok z cytryny. Wykładamy do identycznej formy lub obrysowujemy na papierze kształt formy i wypełniamy. Łyżką na górze wykonujemy fikuśne kształty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C i od razu zmniejszamy do 110 C, pieczemy przez ok. 1,5 godz. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz dodajemy roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim blatem, który nasączamy likierem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy przez chwilę np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Krem wykładamy na biszkopt, owijamy folią i wkładamy na godz. lub dłużej do lodówki. Przed podaniem smarujemy wierzch dżemem i przykrywamy bezą.

Bezę można wykonać dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym piekarniku.

czekoladowa chmurka czekoladowa chmurka

Dołącz do dyskusji

  1. A czym mogę zastąpić alkohol? Dzieci też będą jadły ????

    1. aneta Autor says:

      pomijamy :)

  2. Ciasto wyszło przepyszne, zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie, nic nie zmieniałam.

  3. Ciasto zapowiadało się znakomicie, jednak przy kosztowaniu czekoladowej masy jak dla mnie jest zbyt dużo czekoladowa, a za mało śmietankowa. Następnym razem zmniejszę ilość czekolady o połowę i będzie idealnie :) Polecam

  4. Dżem położyłam na pierwszy blat biszkoptowy i jest ok

  5. Czy jeśli wyłożę beze na ciasto w piątek a podawane będzie w sobotę to czy z bezą będzie wszystko okey ? Chciałam zrobić to ciasto na komunię ale mam wątpliwości jeśli chodzi o bezę

  6. Ja miałam problem z kremem czekoladowym, jak chciałam dolać ją do śmietany robiła się straciatella, dlatego zrobiłam ganache :) ale to kwestia wprawy chyba. I biszkopt wyszedł mi delikatny i kruchy. Przy przekrawaniu wierz trochę mi popękał… Czym to może być spowodowane?

    1. Wierzch trochę mi popękał*

  7. Angelika says:

    Jak to dżem smarować kremem nie wymieszać się to tak razem? Nie zrobi się fioletowy.

    1. Trzeba uważać. Nakładać łyżką krem i uważnie rozgarniać wierzch, tak żeby nie dotknąć dżemu.

  8. Prosty przepis, przepyszne ciasto. Wszystkim na urodzinowym przyjęciu smakowało. Do jasnej masy dodałam borówki i kawałki truskawek :)

  9. A jeżeli mam formę 25 x 40 to muszę zwiększać proporcję ciasta?

    1. aneta Autor says:

      mozesz zwiekszyc o 1/4 lub nie zwiekszac, ale bedzie nizsze

  10. Agnieszka says:

    Upiekłam, zapowiada się pysznie, ale na degustację musimy jeszcze trochę poczekać :). Krem śmietankowy wg mnie ma idealne proporcje – jest wyważony w smaku, nie za słodki, śmietankowy, aksamitny, przepyszny. Krem czekoladowy trochę zmodyfikowałam – rozpuściłam czekolady wczoraj w gorącej śmietanie i dziś po nocy w lodówce ubiłam na puszysty krem (Pani sposobem niestety nie potrafię, wyższa szkoła, zawsze wychodziła mi straciatella ;) ), dałam czekoladę mleczną i deserową pół na pół i 1 łyżkę cukru, wyszło lekko deserowo, pysznie. Teraz się chłodzi i czeka na dżem i bezę. Proszę napisać, jak przechowywać gotowe ciasto, żeby bez nie była miękka i ciągnąca. Polecam wszystkim, mamy pyszne ciasto na Dzień Dziecka.

  11. Mam pytanie odnośnie tego dzemu: czy on na pewno ma być na jasnej masie pod beza? Bo z przepisu tak wynika a na zdjęciach go nie widać. Raczej wydaje mi się że został nim posmarowany drugi blat biszkoptu. Tylko nie wiem czy mam rację.

    1. aneta Autor says:

      nie do konca widac po zdjeciach bo to nie byla duza warstwa, ale mozesz dac tylko jedna :)

  12. Ciasto przepychota :-) bardzo proste, a efekt zniewalający :-)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij