Czekoladowy hummus to słodkie i zdrowe smarowidło, które możesz jeść z pieczywem, naleśnikami lub potraktować jako deser. Ciekawa alternatywa dla sklepowych kremów czekoladowych.
Czekoladowy hummus to dosłownie kilka składników i bardzo proste przygotowanie.
Ciecierzycę możesz ugotować na miękko lub użyć gotowej z puszki. Wystarczy ją dobrze przepłukać z aquafaby, aby nie czuć było zapachu cieciorki.
Hummus jest słodki, mocno czekoladowy i kremowy. Uwielbiam smarować nim naleśniki i placki. Idealny na śniadanie lub deser z malinami lub wiśniami. Do środka możesz dodać również podprażone orzechy laskowe.
TUTAJ znajdziesz przepis na mus czekoladowy z aquafaby.
CZEKOLADOWY HUMMUS
SKŁADNIKI:
- 1 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki *
- 3 1/2 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
* 1 1/2 szklanki ciecierzycy to jedna puszka ok. 400 g
Ciecierzycę z puszki odlewamy z płynu (z aquafaby, czyli płynu możesz wykonać np. bezę przepis TUTAJ) i płuczemy trzykrotnie w zimnej wodzie. Odsączamy i przekładamy do blendera razem ze wszystkimi składnikami. Miksujemy na jednolitą masę. Jeśli jest za gęsta można dodać odrobinę wody. Gotowe przechowujemy w lodówce.
Dzień dobry
Jak długo można przechowywać CZEKOLADOWY HUMMUS w zamkniętym słoiku?
Pozdrawiam
Daniel Zgódka
Spokojnie około tygodnia :)