Ciasto kajmakowa porzeczka to połączenie ciasta czekoladowego, kremu maślano-kajmakowego, herbatników oraz dżemu porzeczkowego. Rewelacyjne w smaku i proste ciasto.
Ciasto czekoladowe to prosty w wykonaniu murzynek, który jest wilgotny i puszysty.
Krem maślany z kajmakiem jest słodki, delikatny i idealnie pasuje do dżemu porzeczkowego, który przełamuje smak ciasta.
W środku układamy herbatniki kakaowe, które pod wpływem kremu miękną i są ciekawą niespodzianką po przekrojeniu.
Wierzch to polewa z gorzkiej czekolady w połączeniu ze śmietanką.
Ciasto kajmakowa porzeczka to deser, który łączy w sobie intensywny smak porzeczki i czekolady razem ze słodkim kremem kajmakowym. Przepyszne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO KAJMAKOWA PORZECZKA
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 200 g masła lub margaryny
- 125 ml mleka
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:
- 300 g masła, temp. pokojowa
- 500 g masy kajmakowej
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego, duży
- 1 paczka herbatników kakaowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło przekładamy do rondelka razem z mlekiem, cukrem i kakao. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy żółtka i przesiane suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Delikatnie łączymy z masą kakaową. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części (jeśli góra będzie nierówna lekko ścinamy). Jedną część układamy na dnie formy i smarujemy połową dżemu.
Miękkie masło miksujemy przez chwilkę. Następnie dodajemy po łyżce kajmak. Połowę kremu wykładamy na dżem i układamy herbatniki. Wykładamy pozostały krem oraz na wierzch dżem. Przykrywamy ciastem czekoladowym. Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem podgrzewamy mocno kremówkę i dodajemy kawałki czekolady. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy równomiernie na wierzch ciasta.

Za pierwszym razem zrobił mąż i dał do masy z kajmakiem tylko 200g masła,wyszło rewelacyjne :) ja zrobiłam za drugim razem i ciasto twarde jak podeszwa :( nie wiem co jest przyczyną. I tym razem daliśmy 300g masła do kajmaku i niestety nie jest smaczne :(. Myślę, że do 300 g masła trzeba dać 2 kajmaki.
Witam, chciałabym upiec ciasto w keksowce , czy ten przepis na keksowke o wymiarach 30×11 będzie ok ? Czy pomniejszyć go? I jaki czas pieczenia ?
Można upiec i wtedy trzeba zmniejszyć składniki tak o minimum 1/4. Pieczemy przez ok. 30 – 35 minut, ale sprawdzamy patyczkiem.
Nie wiem co zrobiłam źle, ale po całej nocy w lodówce herbatniki w cieście są dalej kruche i ciężko się jw kroi. Gdzie popełniłam błąd?
Jakich herbatników użyłaś i kajmaku?
Ciasto przepyszne, zrobiłam mężowi na urodziny, teraz będzie u mnie gościć na każde święto .
Czy można mrozić ciasto ?
Tego ciasta lepiej nie zamrażać :)
Cały zamysł ciasta fajny fajne smaki ale ta masa z kajmaku dla mnie i mojej rodziny za mdła wyczuwalne jest to masło .Myślę że z mascarpone było by mega następnym razem skorzystam z przepisu ale właśnie z mascarpone albo krówka ale nie na maśle .
Wg moich obliczeń maki wyjdzie 320 g… czy to prawda ? :)
Tak :)
Chciałam zapytać o żelatynę. Rozpuszczonej w wodzie 2 łyżeczki czy 2 łyżeczki granulatu do wody?
2 łyżeczki granulatu :)
Witam,
Czy samo ciasto czekoladowe można przygotować np w środę a złożyć w całość w sobotę?
Jak je w takim wypadku przechowywać ?
Tak, można. Przechowujemy pod folią w lodówce :)
Za zimne masło, musi być jednakową temperatura.
Zrobiłam z masą krówkową o smaku advocat bo taką miałam – obłędne !!! Już nawet nie będę próbować z inną :D
Jadłam, to była bomba ;)
Ja mroziłam, wiec bez problemu mozna ;)
Nie wiem ci źle robię? Robiłam dwa razy ciasto wg przepisu i za każdym razem masa kajmakowa rozlewa się mimo schłodzenia ciasta przez całą noc… ???? Proszę o rady, czy ktoś jeszcze ma ten sam problem? ????
Jakiej użyłas masy kajmakowej?
Zrób kajmak tak.: mleko skondensowane słodzone w puszce gotuj 3 godz- możesz ugotować wiecej puszek. Nie będzie wyciekać i dużo smaczniejsze.
Witam,
Czy jest Pani w stanie pomóc z doborem proporcji do blaszki 37×25. Czy dobrze liczę, ze skladnikow bierzemy 1.5 porcji ?
I czy to musi być wysoka blaszka ?
Pozdrawiam
Tak, dokładnie :)
Czy tortownica 24 cm wystarczy?
tak
Chciałabym zapytać czy ciasto z tych proporcji można upiec w tortownicy
tak :)
Czy ciasto można piec z włączoną funkcją termoobiegu? Mój piekarnik strasznie pali od dołu ????
Można, ale wtedy zmniejszamy o 10 C
Ciasto wyszło przepyszne. Zamiast kakao dalam gorzkiej czekolady ponad 80% i moje suche nie wyszło. Koniecznie spróbujcie z kajmakiem o smaku orzechowym . Obłęd. A dzem dziewczyny posmarujcie na drugiej części blatu i przykryjcie. Jest dużo łatwiejsze w obsłudze ???? Polecam ❤
Czekoladę rozpuscilas i dodalas przestudzoną?
moje również wyszło za suche chyba następnym razem nasączę czymś fajnym
Moje ciasto czekoladowe wyszło trochę za suche. Piekłam w takiej samej tortownicy, jak w przepisie (24 cm x 24 cm). Wyciągnęłam po 45 minutach, ale teraz myślę, że mogłam sprawdzić wcześniej. Ciasto jako całość bardzo fajne, krem i dżem maskują trochę zbyt suche ciasto i jest ok.
Jaka pojemność ma szklanka mąki, cukru?
szklanka ma 250 ml
Wygląda pięknie. :)
To dżem z czarnych porzeczek czy czerwonych?
Czarnych
Chce zastąpić maslo do kremu mascarpone jakie proporcje mascarpone według uznania ?
300-400 g :)
Będę robić na święta zobaczymy co wyjdzie. Czy do masy kajakowej dodaje się żelatynę w razie jakby wyszła za luźna czy stężeje bo ja nie jestem zbyt dobra w wypiekach ale ten placek wydaje misie smaczny :)
możesz dodać do masy jeśli chcesz mieć pewność :)
Czy krem kajmakowy jest bardzo ścięty? Coś mi nie wyszedł, jest luźny. Miksuję krótko masło, po łyżce dodaję kajmak i miksuję czy mieszam? Można jeszcze coś dodać by masa była sztywniejsza?
powinna stezec w lodowce
Witam. Można czym nawilżyć ciasto, ponieważ nie wiem z jakiego powodu wyszło mi za suche :( może temu, ze użyłam większej blachy, albo za długo piekłam. Bardzo proszę o odpowiedz.
mozesz nawilzyc np. herbata z cukrem i cytryną
Witam. Czy do dekoracji uzyla Pani suszonych sliwek? POZDRAWIAM
tak :)
Nie ma problemu z rozsmarowaniem kremu na warstwie dżemu?
Czy można masło zamienić na mascarpone w masie?
tak :)
Tak :) i warto dodatkowo jeszcze zagęścić 2 łyżeczkami żelatynę
A czy można dodać dżem wiśniowy?
tak :)
Witam :)
Czy zwykłe herbatniki zepsują smak ciasta?
Pozdrawiam :)
I jeszcze 1 – mam dżem porzeczkowy, ale z czerwonych porzeczek z domieszką truskawek :D Boję się, że namieszam…
Troszkę za kwaśny będzie
Maslane? Nie powinny
Dziękuje z przepis szybkie łatwe ciasto ????
Jak dobrać proporcje na większą formę np. 35×28 cm?
wystarczyć zwiększyć proporcje tak o 1/3
Świetnie wygląda :)
Czy można to ciasto wykonać w tortownicy o średnicy 22 cm?
Tak, ale warto zmniejszyć składniki tak o 1/4