Ciasto toffi na krakersach to połączenie słodkiego kremu kajmakowego przełożonego słonymi krakersami oraz kremem budyniowym i śmietankowym. Całość oprószona kakao.
Ciasto toffi na krakersach to szybkie ciasto, które łączy słodko-słony smak. Smaczne kontrasty uzupełniają się i tworzą nie za słodki deser, który będzie idealny do przygotowania w kilka chwil.
Krakersy i herbatniki po kilku godzinach miękną i ładnie dają się pokroić na kawałki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
REKLAMA:
CIASTO TOFFI NA KRAKERSACH
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 800 ml mleka
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 300 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 400 g masy kajmakowej
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny, czubate
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny, czubate
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 opakowania krakersów, solonych
- 1 opakowanie herbatników maślanych
- 2 łyżki kakao
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Dodajemy żółtka i mieszamy, następnie wlewamy do gorącego mleka cały czas mieszając. Gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie herbatniki. Wykładamy krem budyniowy i układamy warstwę krakersów.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali , mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem i dodajemy po łyżce kajmak. Na koniec wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Wykładamy na krakersy i przykrywamy kolejną warstwą krakersów.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali , mieszamy i zostawiamy do wystudzenia (możesz przygotować całą i podzielić na pół). Śmietankę miksujemy na gęsty krem i dodajemy przesiany cukier puder. Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę niewielkim strumieniem. Wykładamy na krakersy i wyrównujemy. Wkładamy na noc do lodówki. Podajemy oprószone kakao.
Witam, czy zamiast krakersów można użyć herbatnikow?
tak, ale moze dodac warstwe dzemu kwasnego dla kontrastu :)
A mozna bez zelatyny? ;)
Można, dodaj np. 250 g mascarpone lub użyj śmietanki 36%
Okey więc spróbuję również bez żelatyny nie pamiętam kiedys tego innego sposoby jak robiłaś żelatynę bez mikrofalówki hmm że ciepła woda się zalewało?
Można też zalać gorącą wodą :)