Ciasto toffi na krakersach to połączenie słodkiego kremu kajmakowego przełożonego słonymi krakersami oraz kremem budyniowym i śmietankowym. Całość oprószona kakao.
Ciasto toffi na krakersach to szybkie ciasto, które łączy słodko-słony smak. Smaczne kontrasty uzupełniają się i tworzą nie za słodki deser, który będzie idealny do przygotowania w kilka chwil.
Krakersy i herbatniki po kilku godzinach miękną i ładnie dają się pokroić na kawałki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO TOFFI NA KRAKERSACH
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 800 ml mleka
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 300 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 400 g masy kajmakowej
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny, czubate
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny, czubate
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 opakowania krakersów, solonych
- 1 opakowanie herbatników maślanych
- 2 łyżki kakao
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
500
ml
mleka
zagotowujemy
razem
z
cukrami.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
przesiany
proszek
budyniowy
oraz
mąkę.
Dodajemy
żółtka
i
mieszamy,
następnie
wlewamy
do
gorącego
mleka
cały
czas
mieszając.
Gotujemy,
aż
powstanie
gęsty
budyń.
Owijamy
folią
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Miękkie
masło
przez
chwilkę
miksujemy,
następnie
dodajemy
po
łyżce
budyń.
Formę
o
wym.
25×35
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia
i
układamy
na
dnie
herbatniki.
Wykładamy
krem
budyniowy
i
układamy
warstwę
krakersów.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali
,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
gęsty
krem
i
dodajemy
po
łyżce
kajmak.
Na
koniec
wlewamy
niewielkim
strumieniem
żelatynę.
Wykładamy
na
krakersy
i
przykrywamy
kolejną
warstwą
krakersów.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali
,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia
(możesz
przygotować
całą
i
podzielić
na
pół).
Śmietankę
miksujemy
na
gęsty
krem
i
dodajemy
przesiany
cukier
puder.
Na
koniec
wlewamy
ostudzoną
żelatynę
niewielkim
strumieniem.
Wykładamy
na
krakersy
i
wyrównujemy.
Wkładamy
na
noc
do
lodówki.
Podajemy
oprószone
kakao.
Komentarze
Witam, czy zamiast krakersów można użyć herbatnikow?
tak, ale moze dodac warstwe dzemu kwasnego dla kontrastu
A mozna bez zelatyny?
Można, dodaj np. 250 g mascarpone lub użyj śmietanki 36%
Okey więc spróbuję również bez żelatyny nie pamiętam kiedys tego innego sposoby jak robiłaś żelatynę bez mikrofalówki hmm że ciepła woda się zalewało?
Można też zalać gorącą wodą