Przepyszny, prosty i do tego wszystkim dobrze znany deser tiramisu z malinami. Przepis jest z dodatkiem białej czekolady, dzięki czemu w połączeniu z malinami i kremem uzyskujemy niesamowicie dobry smak. Doskonały deser na lato bez pieczenia.
Deser tiramisu wykonujemy klasycznie z podłużnymi biszkoptami, które lekko zatapiamy w kawie. Do kawy można dodać odrobinę likieru np. kawowego. W wersji dla dzieci lepiej pominąć ten składnik.
TUTAJ znajdziesz przepis na tiramisu z truskawkami.
Krem to połączenie serka mascarpone, kremówki oraz białej czekolady. Delikatny, puszysty i super smaczny krem.
Tiramisu z malinami to bardzo prosty deser, który wykonasz dosłownie w kilka chwil. Ta wersja jest bardziej letnia i lekka w smaku. Nie zawiera zbyt dużo kawy i intensywnych smaków, jest raczej słodka i owocowa.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tiramisu.
TIRAMISU Z MALINAMI
SKŁADNIKI:
- 2 opakowania biszkoptów podłużnych
- 1 szklanka mocnego naparu z kawy
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 350 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- ok. 300 g malin do ułożenia na wierzch
- kakao do oprószenia
Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty lekko nasączamy w naparze z kawy i układamy jeden obok drugiego.
Białą czekoladę łamiemy i wrzucamy do rondelka, układamy na garnkiem z lekko gotującą się wodą i rozpuszczamy. Zostawiamy do wystudzenia (powinna być jeszcze płynna). Kremówkę ubijamy razem z serkiem na sztywny krem. Dodajemy roztopioną czekoladę i za pomocą trzepaczki lub szpatułki łączymy z kremem. Nie mieszamy zbyt długo, ponieważ masa może się zważyć. Jedną część kremu wykładamy na biszkopty, następnie ponownie układamy biszkopty nasączone kawą i wykładamy resztę kremu. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószamy kakao i układamy maliny.