Zdrowe ciasto z truskawkami (bezglutenowe) o przepysznym smaku i niezwykle puszystej konsystencji. Słodziutkie, szybkie w przygotowaniu i do tego ze świeżymi truskawkami.
Ciasto na bazię mąki jaglanej oraz ziemniaczanej. Smakiem przypomina bardzo tradycyjny biszkopt. Leciutkie, puszyste i do tego nie wyczuwalny smak jaglany. Na pewno będzie smakował osobom, które nie przepadają za bezglutenowymi wypiekami.
Do ciasta dodałam świeże truskawki, ale możesz je zamienić na inne owoce sezonowe. Ciasto jest tak leciutkie, że zazwyczaj owoce opadają.
Fajny pomysł na przepis do zabrania na grilla, działkę lub letnie spotkanie.
Zdrowe ciasto z truskawkami to mój hit tego lata. Smak identyczny jak tradycyjny biszkopt, ale w wersji bezglutenowej idealny dla osób z nietolerancjami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z truskawkami.
ZDROWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 60 g mąki jaglanej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka, temp. pokojowa
- 60 g cukru np. trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- truskawki + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mąki przesiewamy razem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem i solą na jasną i puszystą masę. Pod koniec miksowania wlewamy niewielki strumieniem olej oraz ekstrakt. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Formę o śr. 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Kawałki truskawek mieszamy z łyżeczką maki ziemniaczanej. Ciasto wykładamy do tortownicy, następnie układamy truskawki i pieczemy w temp. 170 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka.
Niestety wyszedł zakalec????♀️ trzymałam 40 minut i był suchy patyczek. Po rozkrojeniu truskawki były na górze i trochę się wylał środek. Nie wiem co zrobiłam nie tak ????♀️
Hej, wydaje mi się, że w przepisie jest błąd. Czy tam gdzie jest napisane: „jajka miksujemy z cukrem i solą” nie powinno być, że najpierw ubijamy same białka, dodajemy cukier a później żółtka? Pozdrawiam.
w tym przepisie miksujemy cale jajka :)
Czy mozna podwoic porcje na tortownice 24cm? Taka ilosc ciasta schodzi blyskawicznie:)
czy w przepisie nie brakuje czasem proszku do pieczenia?bo ciasto nie wyrosło.
Możesz dodać, ale dobrze ubite białka powinny dawać puszystość :)
Czy można użyć innej mąki, jeśli tak to w jakiej ilości