Znajdź swój przepis

Biszkopt z truskawkami

1 czerwca, 2023

Biszkopt z truskawkami to leciutkie, puszyste ciasto z dużą ilością owoców sezonowych. Idealny przepis na letnie ciasto z owocami.

Przepis na biszkopt wykonujemy z dodatkiem mąki ziemniaczanej, dzięki temu nie musimy używać proszku do pieczenia. Mąką ziemniaczana stabilizuje ciasto i sprawia, że będzie wyższe.

Biszkopt z tego przepisu możesz wykonać z dowolnymi owocami sezonowymi np. jagodami, borówkami lub malinami.

Uwielbiam jego delikatną jak puszek konsystencję i lekko kwaśne truskawki zatopione w cieście. Przepyszny wypiek będzie idealny do KOMPOTU Z RABARBARU.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI

CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI

CIASTO TORTOWE Z TRUSKAWKAMI

biszkopt z truskawkami

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 ml oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • ok. 300 – 350 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy formy silikonowej. Truskawki myjemy i kroimy na nieduże kawałki. Mąkę tortową przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier oraz cukier waniliowy, aż powstanie gęsta i dosyć sztywną masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku oraz niewielkim strumieniem wlewamy olej. Na koniec w kilku porcjach dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką (tylko do połączenia). Na wierzchu układamy truskawki, lekko wciskając je w ciasto.
Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

biszkopt z truskawkami
biszkopt z truskawkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x