Biszkopt z truskawkami to leciutkie, puszyste ciasto z dużą ilością owoców sezonowych. Idealny przepis na letnie ciasto z owocami.
Przepis na biszkopt wykonujemy z dodatkiem mąki ziemniaczanej, dzięki temu nie musimy używać proszku do pieczenia. Mąką ziemniaczana stabilizuje ciasto i sprawia, że będzie wyższe.
Biszkopt z tego przepisu możesz wykonać z dowolnymi owocami sezonowymi np. jagodami, borówkami lub malinami.
Uwielbiam jego delikatną jak puszek konsystencję i lekko kwaśne truskawki zatopione w cieście. Przepyszny wypiek będzie idealny do KOMPOTU Z RABARBARU.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI
CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI
BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 ml oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
DODATKOWO
- ok. 300 – 350 g truskawek
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy formy silikonowej. Truskawki myjemy i kroimy na nieduże kawałki. Mąkę tortową przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier oraz cukier waniliowy, aż powstanie gęsta i dosyć sztywną masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku oraz niewielkim strumieniem wlewamy olej. Na koniec w kilku porcjach dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką (tylko do połączenia). Na wierzchu układamy truskawki, lekko wciskając je w ciasto.
Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.