Znajdź swój przepis

Ciasto tortowe z truskawkami

12 czerwca, 2020

Pyszne i leciutkie ciasto tortowe z truskawkami i startą czekoladą na wierzchu. Delikatny krem mascarpone i truskawki to jedno z pyszniejszych połączeń latem.

Biszkopt nasączony jest wodą z cytryną i cukrem, dzięki czemu jest wilgotny i fajnie współgra z owocami. Przełożony jest leciutkim i puszystym kremem na bazie śmietanki i kremówki. Do środka dodałam kawałki świeżych truskawek, który świetnie pasują do kremu i biszkoptu. Lekko kwaśne owoce fajnie przełamują smak deseru. Całość oprószona startą czekoladą (ja użyłam gorzkiej).

Ciasto tortowe z truskawkami będzie doskonałym deser nie tylko w sezonie na owoce, ale również będzie idealnym dopełnieniem rodzinnych spotkań i uroczystości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z truskawkami.

REKLAMA:

ciasto tortowe

CIASTO TORTOWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek, temp. pokojowa
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • ok. 500 g świeżych truskawek
  • starta czekolada np. deserowa na wierzch ciasta

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec za pomocą dużej łyżki lub szpatułki mieszamy w kilku niedużych porcjach suche składniki z ubitą masą. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy studzimy, przekrawamy na pół i nasączamy.
Truskawki kroimy na kawałeczki. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Mieszamy z truskawkami. Połowę kremu wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim, ponownie nasączamy i wykładamy pozostałą część kremu. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem oprószamy startą czekoladą.

ciasto tortowe ciasto tortowe

ciasto tortowe

Dołącz do dyskusji

  1. Czy takie ciasto można zrobić z mrożonymi owocami?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  2. Dzień dobry, czy ciasto sprawdzi się zastępując truskawki malinami? Z truskawkami wyszło pyszne! Pozdrawiam :)

    1. aneta Autor says:

      Jak najbardziej :)

  3. Angelika says:

    Dziękuje bardzo za cudo przepis bardzo lekkie ciasto nie zapychające bardzo ładne. Bałam się żelatyny ponieważ bardzo często zdarza mi się że ta żelatyna się jakby to napisać ciągnie się? i grudek też się obawiałam i muszę powiedzieć że podchodziłam do tej masy jak do jeża. Chyba 5x czytałam przepis żeby czegoś nie przeoczyć ale wszystko poszło świetnie :) Polecam wszystkim :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij