Pyszne i leciutkie ciasto tortowe z truskawkami i startą czekoladą na wierzchu. Delikatny krem mascarpone i truskawki to jedno z pyszniejszych połączeń latem.
Biszkopt nasączony jest wodą z cytryną i cukrem, dzięki czemu jest wilgotny i fajnie współgra z owocami. Przełożony jest leciutkim i puszystym kremem na bazie śmietanki i kremówki. Do środka dodałam kawałki świeżych truskawek, który świetnie pasują do kremu i biszkoptu. Lekko kwaśne owoce fajnie przełamują smak deseru. Całość oprószona startą czekoladą (ja użyłam gorzkiej).
Ciasto tortowe z truskawkami będzie doskonałym deser nie tylko w sezonie na owoce, ale również będzie idealnym dopełnieniem rodzinnych spotkań i uroczystości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z truskawkami.
REKLAMA:
CIASTO TORTOWE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek, temp. pokojowa
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- ok. 500 g świeżych truskawek
- starta czekolada np. deserowa na wierzch ciasta
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec za pomocą dużej łyżki lub szpatułki mieszamy w kilku niedużych porcjach suche składniki z ubitą masą. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy studzimy, przekrawamy na pół i nasączamy.
Truskawki kroimy na kawałeczki. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Mieszamy z truskawkami. Połowę kremu wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim, ponownie nasączamy i wykładamy pozostałą część kremu. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem oprószamy startą czekoladą.
Czy takie ciasto można zrobić z mrożonymi owocami?
Tak :)
Dzień dobry, czy ciasto sprawdzi się zastępując truskawki malinami? Z truskawkami wyszło pyszne! Pozdrawiam :)
Jak najbardziej :)
Dziękuje bardzo za cudo przepis bardzo lekkie ciasto nie zapychające bardzo ładne. Bałam się żelatyny ponieważ bardzo często zdarza mi się że ta żelatyna się jakby to napisać ciągnie się? i grudek też się obawiałam i muszę powiedzieć że podchodziłam do tej masy jak do jeża. Chyba 5x czytałam przepis żeby czegoś nie przeoczyć ale wszystko poszło świetnie :) Polecam wszystkim :)