Sernik na kremówce jest jedyny z swoim rodzaju. Smak jest przepyszny, a konsystencja delikatna, leciutka i puszysta. Sernik jest słodki na kruchym cieście z leciutko wyczuwalnym smakiem kremówki. Pieczemy go w kąpieli wodnej, ale dzięki temu nie pęka i zachowuje ładny kształt.
Kruche ciasto możesz zastąpić np. herbatnikami lub biszkoptami w zależności jaką wersje lubisz. Ja jednak polecam Ci wykonanie kruchego ciasta, ponieważ bardzo fajnie komponuje się ze smakiem sernika.
Twaróg najlepiej kupić i trzykrotnie go zmielić, natomiast może być także z wiaderka, ale koniecznie dobrej jakości. Kremówkę w przepisie tylko delikatnie ubijamy, aby powstałą lekka piana. Zbyt mocne ubicie sprawi, że sernik będzie za mocno napowietrzony i bardziej suchy.
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej możesz pominąć i piec w tradycyjny sposób jeśli nie masz nic przeciwko pęknięciom sernika. Kąpiel wodna sprawia, że sernik bardziej równomiernie się piecze i tak bardzo nie opada. Po upieczeniu nie wyciągaj sernika od razu i nie otwieraj ich drzwiczek. Daj mu „odpocząć” przez pół godziny, a nawet możesz go zostawić na 2-3 godziny. Wtedy mniej opadnie i będzie miał ładniejszy kształt. Przed pieczeniem dobrze zabezpiecz sernik folią, aby nie dostała się wodą z formy.
Ja swój sernik piekłam w tortownicy, ale w przepisie podałam w większej formie, aby była wersja bardziej rodzinna.
Sernik na kremówce to jeden z lepszych w smaku wypieków. Delikatniejszy, kremowy i leciutki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sernik.
SERNIK NA KREMÓWCE
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 125 g masła lub margaryny, zimnej
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło i szybko siekamy nożem lub używamy siekaczki do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy kruchym ciastem, zakrywamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10-15 min. Zostawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo 1/2 szklanki cukru i jeszcze chwilę miksujemy. Żółtka zmiksować razem z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie cały czas miksując na średnich obrotach dodajemy po łyżce zmielony twaróg, przesiany proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Kremówkę lekko ubijamy, ale nie na sztywno. Cały czas miksując na niewielkich obrotach dodajemy do masy serowej. Białka mieszamy delikatnie z masą za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki. Formę zabezpieczamy od dołu folią aluminiową, wlewamy masę serową i wkładamy do większego żaroodpornego naczynia. Wlewamy do połowy wysokości formy gorącą wodę. Pieczemy w temp. 170 C przez około 1 godz. Sernik z wierzchu powinien być lekko zarumieniony. Studzimy przez około 30 min, następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy jeszcze na 15 min. Wyciągamy z kąpieli wodnej i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z kleksem ubitej śmietanki kremówki.
Użyłam formę 24×24 i okazało się że ciasta jest za dużo( w misce jeszcze trochę zostało) a i tak podczas pieczenia wyszło z formy. Proszę uważać
Jak długo sernik powinien być w piekarniku jeśli nie robię go w kąpieli wodnej?
Pieczemy podobną ilość czasu.
Czy można ser z wiaderka prezydent zastosować?
Tak :)
Coś na czasie dla mnie, bo własnie dziś upiekłam sernik :) Mój jest bez twarogu – na jogurcie i kremówce właśnie :}
Mmmm pewnie był pyszny :)