Ciasto z truskawkami i galaretką, które wykonasz zarówno latem jak i zimą. Leciutki biszkopt, masa truskawkowa i do tego biszkopciki z galaretką. Pyszne, lekkie ciasto o cudownych kolorach.
Biszkopt wykonujemy w tradycyjny sposób. Masę truskawkową możesz wykonać z truskawek w sezonie lub użyć mrożonych i wtedy mamy piękne ciasto również zimą. Masa jest bardzo prosta wystarczy połączyć truskawki, serek oraz tężejącą galaretkę. Nie znam prostszej receptury. Na wierzchu ciasta ułożyłam okrągłe biszkopciki i zalałam galaretką truskawkową, aby dopełnić smak.
Ciasto z truskawkami i galaretką wygląda bardzo efektownie, kusi kolorami i swoim smakiem. Idealne dla osób, które są początkujące w wypiekach. Szybko się przygotowuje i nie mamy tutaj skomplikowanych składników ani połączeń.
Lekkie ciasto z truskawkowym smakiem i co ważnie nie jest mocno słodkie. Truskawki fajnie komponują się ze słodkim biszkoptem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ TRUSKAWKOWĄ:
- 2 galaretki truskawkowe
- 400 ml gorącej wody
- 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 300 g serka homogenizowanego, waniliowego
DODATKOWO:
- paczka okrągłych biszkoptów
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 ml gorącej wody
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy ok 2-3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na małych obrotach do połączenia. Na koniec dodajemy w kilku porcjach przesiane suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy dużą drewnianą łyżką lub szpatułką. Formę o wym. 24 x 24 cm lekko smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 15-20 min do tzw suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu gorący biszkopt w formie upuszczamy z wys. 30 cm na zabezpieczoną podłogę. W ten sposób nam nie opadnie.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. Truskawki (mrożone rozmrażamy) miksujemy na gładką masę. Mieszamy razem z serkami oraz lekko tężejącą galaretką. Masę zostawiamy na chwilę, aż będzie dosyć mocno ścięta i wykładamy na biszkopt. Układamy biszkopty w rzędach jeden obok drugiego. Ciasto wkładamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. Tężejącą wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przy 2 galaretkach i 800 ml wody masa jest tak wodnista… conajmniej 4 galaretki powinny być przy takiej ilości płynu. Pierwszy przepis, który totalnie mi się nie sprawdził, a wszystkie inne do tej pory wychodziły genialnie.
Faktycznie, wkradł się błąd i już go poprawiłam. Dziękuję za komentarz :)
Świetnie wyszło :) Piękny przekrój !