Znajdź swój przepis

Sernik puszysty

7 kwietnia, 2016

Sernik puszysty, lekki i w niczym nie przypominający ciężkich typowych serników. Sernik jest słodki z pysznym lukrem na spodzie z herbatników. Przepis jest bardzo prosty, natomiast wymaga długiego pieczenia w niskiej temperaturze.

Od razu odpowiem na najczęstsze pytanie dotyczące sernika.
Czy można użyć sera z wiaderka? Tak, ale warto rozejrzeć się za tymi lepszymi jakościowo. Często lepszym rozwiązaniem są bardziej niszowe marki od tych popularnych, ale i tutaj znajdziemy dobre. Ja lubię piec serniki na twarogu zmielonym marki Pilos. Natomiast jeśli mam tylko czas sama mielę i kupuję twaróg półtłusty.

Uwaga: jeśli nie masz możliwości kupienie dobrego jakościowo twarogu użyj tego z wiaderka, ale odsącz go z nadmiaru płynu i zważ ile zostało gramów. Jeśli mniej niż kilo dodaj więcej sera. To najprostszy sposób na dobry sernik.

Sernik możesz wykonać na spodzie z herbatników, biszkoptów, kruchym cieście ale także będzie smaczny bez spodu.

Pieczemy go długo, ale za to mamy pewność, że nie będzie miał dużych pęknięć (kilka małych może się zdarzyć) i w miarę równo będzie rósł.

Sernik puszysty jak chmurka, leciutki i spokojnie można zjeść nawet kilka kawałków. Fajna propozycja na wiosenny i letni czas, natomiast cięższe zostawmy na okres zimowy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik puszysty przepis

SERNIK PUSZYSTY

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg sera półtłustego, trzykrotnie mielonego
  • 7 jajek
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120 g masła, roztopionego
  • 1 budyń waniliowy (40g), proszek
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 200 ml mleka
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody

DODATKOWO:

  • 250 g herbatników maślanych

* składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki układamy w rzędach jeden obok drugiego.
Twaróg miksujemy razem z cukrem waniliowym, 1/2 szklanki cukru, roztopionym masłem oraz żółtkami. Powoli cały czas miksując wlewamy mleko oraz kremówkę. Przesiany proszek budyniowy oraz mąkę dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy pozostały cukier. Łączymy delikatnie z masą serową.
Wykładamy na herbatniki. Pieczemy w temp. 150 C przez około 1h 40 min, aż skórka będzie mocno zarumieniona i środek lekko galaretowaty. Po upieczeniu zostawiamy przez 15 min w zamkniętym piekarniku, następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia polewamy lukrem, który warto zrobić wcześniej, aby mógł stężeć.

sernik puszysty przepis sernik puszysty przepis sernik puszysty przepis sernik puszysty przepis

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy sernik można zamrozić? :)

    1. Tak :)

  2. Czy aby sernik był cytrynowy można do niego dodać sok z cytryny? Jeśli tak to ile?

    1. aneta Autor says:

      warto dodać skórkę otarta z 1 cytryny i sok z połowy cytryny lub aromat cytrynowy :)

  3. Ja natomiast mam pytanie w jaki sposób mogłabym go upiec z kratką na wierzchu. Czy to się może udać przy tak puszystym serniku?

    1. aneta Autor says:

      Do tego przepisu nie polecałabym kratki na górę.

  4. Czy jak nie dodam budyniu sernik nie wyjdzie?

    1. aneta Autor says:

      Tak, w przepisie konieczne jest dodanie budyniu :)

  5. Najlepszy sernik jaki pieklam i jadlam w calym moim zyciu. Kazdy z kim podzielilam sie rowniez jest takiej opini. Po prostu nieziemski ????????????????

  6. Super przepis! W tym roku „na święta” postanowiłam użyć innego przepisu niż zazwyczaj i padło na ten. Sernik nie opadł i był pyszny, jestem bardzo zadowolona i w przyszłości znów go zrobię. Zmieniłam tylko spód i zrobiłam kruche ciasto sama zamiast herbatników.

  7. Po zalecanym czasie pieczenia sernik opadł jeszcze w piekarniku, mimo to że jest jeszcze zamknięty. Czy to normalne? Czy powinien zostać tak wysoki jak urósł w czasie pieczenia?

    1. aneta Autor says:

      Sernik zazwyczaj lekko opada.

  8. Małgorzata says:

    Bardzo dziękuję za przepis. wreszcie super przepis I sernik nie opada!

  9. Czy proszek do pieczenia należy dodać ?

    1. Ilovebake says:

      Tutaj wystarcza dobrze ubite białka :)

    2. Dziękuję ????

  10. Katarzyna R. says:

    Upiekłam wczoraj i zamiast polewy z lukru zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady z 30%śmietaną,zamiast mąki
    tortowej użyłam zwykłej mąki poznańskiej .Po upływie zaleconego czasu pieczenia trzymałam jeszcze godzinę w temperaturze 140stopni.Sernik nie opadł,wilgotny,super puszysty.Wszyscy sie zachwaycali.Polecam

  11. Pierwszy raz w życiu upieklam sernik. Masy wyszyło mi tak dużo ze rozlałam na dwie tortownice. Jeden juz oczywiście zjedzony:-) Spód zrobiłam z biszkoptów. Trochę gumowe się zrobiły przy brzegach ale to może dlatego,że jeszcze nie odleżał swojego czasu w lodówce.Mega pulchny.Nie skomplikowany w wykonaniu.Polecam serdecznie:-)

  12. Oj przepraszam za niewłaściwy komentarz, miał być do innego ciasta :D

  13. Mam pytanie, czy można to ciasto zrobić z mrożonymi truskawkami, nie będzie zakalca?

  14. Warto było pytać… Sernik pyszny… Idealny… Dziękuje

  15. Czy dobrze też rozumiem że żółtek nie wykorzystujemy?

    1. Ilovebake says:

      Już poprawiałam, nie wiem dlaczego zazwyczaj jak pisze przepis zapominam o nich ;/ Dzięki za informacje :)

  16. Czy na pewno mąka tortowa? Dotychczas dodawałam ziemniaczana…

    1. Ilovebake says:

      Maka ziemniaczana jest w proszku budyniowym :)

    2. Żółtek nie wykorzystujemy?

  17. Mmm, musiał rozpływać się w buzi! :)

  18. Pycha !

  19. waw ! wyglądanie obłędnie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x