Znajdź swój przepis

Rolada biszkoptowa Raffaello

12 kwietnia, 2016

Rolada biszkoptowa Raffaello o pysznym smaku kokosowym. Rolada jest lekka z cudownym kremem na bazie kremówki oraz mascarpone. Wiórki świetnie dopełniają smak kremu i nadają intensywnego aromatu. Bardzo prosty deser, który wykonasz naprawdę szybko.

Bazą do rolady jest biszkopt, który wykonujemy cienki na dużej blaszce zazwyczaj wykorzystujemy tą z piekarnika. Biszkopt krótko się piecze i tutaj nie martwimy się o opadanie. Jeszcze gorący zwijamy razem ze ściereczką wcześniej oprószoną cukrem kryształem, aby nic nie przywierało. Zostawiamy do wystudzenia i mamy gotową bazę do kremu. Prawda, że proste.

Krem na bazie kremówki oraz mascarpone jest genialny, prosty i jeden z najsmaczniejszych. Do niego dodajemy wiórki kokosowe oraz Malibu. Krem jest przepyszny w połączeniu z biszkoptem. Super aromatyczny i lekki zarazem.

Rolada biszkoptowa najlepsza jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się ze sobą przegryzą. Słodka, lekka, kokosowa rolada to idealny deser na przeróżne okazje rodzinne lub po prostu na niedzielny obiad.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rolady.

rolada biszkoptowa

ROLADA BISZKOPTOWA RAFAELLO

SKŁADNIKI NA ROLADĘ BISZKOPTOWĄ:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej, czubata
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka Malibu (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

DODATKOWO:

  • wiórki kokosowe do obtoczenia
  • ściereczka kuchenna do zwinięcia biszkoptu

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną masę razem z solą. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i chwilę miksujemy, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na mniejszych obrotach tylko do połączenia. W kilku porcjach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Blachę o wym.33×37 cm (użyłam takiej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu biszkopt wykładamy na ściereczkę wysypaną cukrem, aby nie przywierała. Ściągamy papier do pieczenia i zwijamy razem ze ściereczką od szerszej strony. Zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę razem z mascarpone ubijamy, aż masa będzie mocno gęsta. Dodajemy przesiany cukier puder, wiórki oraz Malibu. Miksujemy chwilę do połączenia. Większą część masy wykładamy równomiernie na cały biszkopt. Zwijamy od szerszej strony. Koniec rolady powinien być pod spodem. Smarujemy pozostałym kremem i oprószamy wiórkami. Owijamy folią i wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

rolada biszkoptowa rolada biszkoptowa rolada biszkoptowa rolada biszkoptowa rolada biszkoptowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy mozna zrobic sama rolade dzien wczesniej i tezymac zawinietą w scierce?? A krem na nastepny dzien??

    1. Tak, tylko wyciągnąć z lodówki na godzinę przed, aby osiągnęło temp. pokojowa :)

  2. Fajny przepis, wyszła pyszna. Dodałam do kremu adwokat zamiast malibu, żeby podkręcić smak.

  3. Rozumie, że biszkopt należy nasączyć przed wyłożeniem kremu?

  4. Wszystkie przepisy jakie wybieram z Twojego bloga wychodzą mega! Super. Polecam

    1. aneta Autor says:

      Dziękuję :)

  5. Izejszyn2016 says:

    Moja pierwsza rolada. Troche na yt ogladlam jak ja na sciereczke przełożyć, i zwinac. Kiedy przeszlam do dziela to rach ciach i juz zawinieta. Dzięki nasaczeniu nie pekla. Przepis w zakladkch i mysle ze na nastepna impreze zas zagosci rolada

  6. Witam!
    Robiłam tą roladę 2 razy. Za pierwszym pominęłam poncz i wyszła idealna za drugim zrobiłam poncz i biszkopt przy zwijaniu mi popękał…
    Pozdrawiam!

    1. Chcialam ja piec na weekend ale po tym komentarzu nieco sie obawiam :(

    2. Ilovebake says:

      Wszystko zależy od tego, aby dokładnie zwinąć gorący biszkopt w ręcznik kuchenny :) Ps. jeśli sie obawiasz pomiń poncz chociaż mi nigdy od ponczu nie popękała.

  7. A co ponczem ? Nasaczamy nim biszkopt? :)

    1. Dokladnie :)

  8. Wisienka1398 says:

    Czy najpierw ubijamy na sztywno kremówkę, czy miksujemy od razu z serkiem?

    1. Od razu z serkiem :)

  9. Wygląda pysznie – taka puchata :)

    1. Dzieki :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij