Płatki owsiane to małe cudeńka, które bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm. Każdy dietetyk poradzi Wam, aby jeść owsiankę. Dawka błonnika, witaminy C oraz żelaza, wapnia, cynku przekonuje niejedną osobę, która patrzy na nie z „kwaśną miną”. Moje wykorzystanie płatków jest trochę mniej zdrowe, ponieważ łącze je z cukrem, ale dla równowagi są jeszcze rodzynki i orzechy. Ciastka owsiane wyszły bardzo smaczne, mogłabym je jeść na śniadanie lub przekąskę. O niebo lepsze od tych wszystkich sklepowych. Jeśli nigdy nie próbowaliście takich ciastek.
CIASTKA OWSIANE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ:
ok.
24
ciasteczka
- 70 g masła lub margaryny
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
W
dużej
misce
miksujemy
masło
razem
z
cukrem,
jajkiem
i
wanilią.
Do
kolejnej
miski
przesiewamy
mąkę
razem
z
proszkiem
do
pieczenia,
cynamonem
i
solą.
Suche
składniki
dodajemy
do
mokrych
i
miksujemy
na
wolnych
obrotach
do
połączenia.
Następnie
dodajemy
płatki,
rodzynki,
orzechy
i
mieszamy.
Masę
wkładamy
do
lodówki
na
min.
2
godz.
Po
tym
czasie
masę
wyciągamy
z
lodówki
i
odmierzamy
1,5
łyżki
ciasta,
formujemy
kulkę
i
kładziemy
na
blaszce
wyłożonej
papierem
do
pieczenia.
Postępujemy
tak
do
wykorzystania
całej
masy
na
ciastka,
zachowując
pomiędzy
kulkami
odstęp
ok.
5
cm.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
ok.
20-25
min.
do
lekkiego
zarumienienia
ciastek.
Ciastka
po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia
i
dopiero
wtedy
przekładamy
do
słoika
lub
innego
pojemnika.
Smacznego.
Komentarze
czy można zamienić cukier na miód czy będą zbyt twarde ciastka?
możesz i ewentualnie troszeczkę daj więcej masla