Płatki owsiane to małe cudeńka, które bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm. Każdy dietetyk poradzi Wam, aby jeść owsiankę. Dawka błonnika, witaminy C oraz żelaza, wapnia, cynku przekonuje niejedną osobę, która patrzy na nie z „kwaśną miną”. Moje wykorzystanie płatków jest trochę mniej zdrowe, ponieważ łącze je z cukrem, ale dla równowagi są jeszcze rodzynki i orzechy. Ciastka owsiane wyszły bardzo smaczne, mogłabym je jeść na śniadanie lub przekąskę. O niebo lepsze od tych wszystkich sklepowych. Jeśli nigdy nie próbowaliście takich ciastek.
CIASTKA OWSIANE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 24 ciasteczka
- 70 g masła lub margaryny
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
W dużej misce miksujemy masło razem z cukrem, jajkiem i wanilią. Do kolejnej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Suche składniki dodajemy do mokrych i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia. Następnie dodajemy płatki, rodzynki, orzechy i mieszamy. Masę wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
Po tym czasie masę wyciągamy z lodówki i odmierzamy 1,5 łyżki ciasta, formujemy kulkę i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak do wykorzystania całej masy na ciastka, zachowując pomiędzy kulkami odstęp ok. 5 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min. do lekkiego zarumienienia ciastek. Ciastka po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekładamy do słoika lub innego pojemnika. Smacznego.
czy można zamienić cukier na miód czy będą zbyt twarde ciastka? :)
możesz i ewentualnie troszeczkę daj więcej masla